Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW21/22

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ebola

Soms komt het goed uit dat delen van Afrika nog zo afgelegen en moeilijk toegankelijk zijn. Zoals de regio op 1300 kilometer ten noordoosten van de Congolese hoofdstad Kinshasa, waar opnieuw ebola is opgedoken. Omdat het gebied zo moeilijk doordringbaar is, onder meer vanwege het dichte oerwoud, is de kans minder groot dat het virus zich snel onder de bevolking in een groter gebied zal verspreiden.

26-05-2017 | door Frans van den Houdt

EMA publiceert gids over biosimilars

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie hebben samen met zorgverleners uit heel Europa een informatiegids ontwikkeld over biosimilars, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

16-05-2017 | door Edwin Bos

Krasse knarren

Mijn ouders van ruim 80 zitten al een paar jaar op Facebook, te pas en te onpas sturen ze berichten via Messenger.

26-05-2017 | door Jaap Dik, apotheker

Apotheek met uitsluitend medicinale cannabis

Onder de naam Cannabiszorg is in Rosmalen een apotheek gespecialiseerd in medicinale cannabis geopend. De apotheek is geheel gefocust op de bereiding van en zorg rond het gebruik van medicinale cannabis, specifiek cannabisolie.

16-05-2017 | door PW

Tamsulosine toch goed voor lozing nierstenen

Er zijn nieuwe aanwijzingen dat tamsulosine toch kan zorgen voor een snellere lozing van nierstenen en dat het de pijn vermindert.

24-05-2017 | door PW

Oproep Van Rijn: maak geneesmiddelen duurzaam

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid roept overheden, farmaceutische industrie, niet-gouvernementele organisaties en patiëntenorganisaties op samen nieuwe afspraken te maken over innovatie en betaalbare geneesmiddelen.

16-05-2017 | door PW

Marcel Kooij wint Prisma-publicatieprijs

De Prisma-publicatieprijs voor het beste onderzoeksartikel geschreven door een openbaar apotheker is gewonnen door Marcel Kooij. Hij ontving de prijs gisteren tijdens het Prisma-symposium in Amersfoort.

17-05-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 21

Welke uitspraak over vitamine D is juist?

24-05-2017 | door Sanne van der Heijden, Leidse Master Farmacie

Factor VIII: recombinant versus plasma

Wat betreft vorming van remmende antilichamen verschilt recombinant factor VIII niet van factor VIII dat is bereid uit plasma.

17-05-2017 | door PW

Tenofovir alafenamide geschikt voor GVS

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert plaatsing van tenofovir alafenamide (Vemlidy) op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

22-05-2017 | door PW

Harmonisatie productinformatie enoxaparine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) vindt dat de voorschrijfinformatie voor enoxaparine (Clexane, Klexane, Lovenox, Qualiop) in de EU moet worden geharmoniseerd. De productinformatie kan per land anders zijn, doordat enoxaparine via nationale procedures is goedgekeurd.

15-05-2017 | door PW

Aantal apothekersassistenten gedaald tot niveau van 2006

Het aantal apothekersassistenten in dienst van Nederlandse openbare apotheken lag begin dit jaar op 15.697, het laagste niveau in ruim tien jaar. Het aantal ondersteunende medewerkers in dienst van apotheken piekte juist met 8203 personen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-05-2017 | door SFK

Interimmer zoekt uitdaging in veel verschillende apotheken

In plaats van een vaste baan in één apotheek kiezen interim-apothekers voor de uitdaging van tijdelijke opdrachten. In dienst van een detacheringsbedrijf, een apotheekketen of als zzp’er werken ze in apotheken aan betere zorg en optimale werkprocessen. “Na jaren te hebben gewerkt in één apotheek gaat er een wereld voor je open.”

26-05-2017 | door Edwin Bos

Ruim jaar extra met 186Re-HEDP

Hoge doses 186Re-HEDP bij prostaatkanker verlengen het leven aanzienlijk.

25-05-2017 | door PW

Beelden van prostaatkanker

Aan prostaatspecifiek membraanantigeen (PSMA) gebonden 18F levert goede beelden van prostaatkanker.

24-05-2017 | door PW

Variabele effectiviteit nekt bococizumab

Bococizumab is effectief in het verlagen van lipidenspiegels, maar de mate waarin dat gebeurt is erg wisselend. Het klinisch onderzoek is daarom afgebroken.

23-05-2017 | door Arjan Polderman

Gedragshulp helpt niet

Er zijn amper betrouwbare aanwijzingen dat gedrags- of educatieve interventies bijdragen aan correct gebruik van vitamine K-antagonisten bij atriumfibrilleren.

23-05-2017 | door PW

Rhenium-188-HEDP effectief en veilig bij botmetastasen

In het Meander Medisch Centrum is een botzoekendtherapeutisch radio-farmacon ontwikkeld: rhenium-188-HEDP, een complex van een krachtige bètastraler en een bisfosfonaat. De palliatieve toepassing bij botmetastasen ten gevolge van prostaat- of borstkanker bleek effectief bij circa 70% van de patiënten, terwijl de bijwerkingen mild en voorbijgaand waren.

26-05-2017 | door Rogier Lange

Interventies vooral gericht op farmacotherapie en logistiek

Apothekers wijzigen 5,5% van alle recepten. Dit heeft veelal met logistiek te maken, zoals de vervanging van geneesmiddelen die (tijdelijk) niet leverbaar zijn. Verder passen apothekers gemiddeld 6 voorschriften per dag aan ter verbetering van de farmacotherapie, een verdubbeling ten opzichte van 1999. Dit blijkt uit onderzoek onder 275 apothekers door SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy, in opdracht van de KNMP.

26-05-2017 | door Ellen van Loon, Sander Borgsteede en Annemieke Floor-Schreudering

‘Apothekers zijn bij uitstek geneesmiddelexperts’

Huisarts Wim Brunninkhuis uit Drachten komt superlatieven tekort om zijn samenwerking met apotheker Jouke de Jong te beschrijven. Dagelijks loopt hij bij hem binnen voor overleg en advies en de aanpassingen van recepten die de apotheker adviseert, stelt hij op prijs. “Iedere aanpassing zorgt voor betere medicatieveiligheid voor de patiënt.”

26-05-2017 | door Frans van den Houdt

Ook opleider leert van co-schap

Vanaf het begin van de master farmacie in Leiden lopen studenten co-schappen.

26-05-2017 | door Edwin Bos

VWS wil praten met KNMP en IGZ over vervalste recepten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil met de KNMP en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in gesprek over vervalste recepten. Dit naar aanleiding van een uitzending van Radar op 15 mei 2017. In het televisieprogramma kreeg een redacteur van Radar op basis van valse recepten medicijnen mee bij vijftien apotheken.

26-05-2017 | door KNMP

Crimineel

De journalistiek is een nobel vak. Op dezelfde dag dat The Washington Post president Trump pijnigt vanwege het lekken van gevoelige informatie aan de Russen en de Mexicaanse journalist Valdez Càrdenas zijn onthullende publicaties over de georganiseerde misdaad met de dood bekoopt, komt tv-programma Radar met nieuws over een vervalst recept.

26-05-2017 | door Léon Tinke

‘We hebben wel nieuwe bekostiging nodig’

Om aan de toekomstige zorgbehoefte te voldoen, zijn meer openbaar apothekers nodig. Dat is in een notendop de conclusie van het Capaciteitsplan 2017 – Openbaar Apothekers. Wat zijn de gevolgen?

26-05-2017 | door Paul Poley

Introductie What’s New gaat voorop in LSP-verbeterplan

Met de introductie van What’s New is een eerste vooruitgang geboekt in het LSP-verbeterplan. Deze actualiteitscontrole van medische gegevens is inmiddels door CompuGroup Medical (CGM) opgeleverd.

26-05-2017 | door KNMP

Andere wijze van jureren bij de KNMP-zorginnovatieprijs

Een andere manier van jureren, een hoger prijzengeld en een sprekend beeldmerk. Zie hier een aantal nieuwe elementen rondom de KNMP-zorginnovatieprijs, die voortaan eenmaal per jaar wordt uitgereikt. Met hopelijk veel sterke verfrissende ideeën.

26-05-2017 | door KNMP

Apothekers werken met KNMP aan inzameling medicijnafval

In de zomer van 2016 bleek dat apothekers in 45 procent van de Nederlandse gemeenten moeten betalen voor het vrijwillig inzamelen en verwerken van medicijnafval van patiënten. Ondersteund door voorbeeldbrieven, argumentatie, pers en politiek proberen apothekers samen met de KNMP het tij te keren.

26-05-2017 | door Jasmijn Touw

Stoppen met roken: met hulp vanuit de apotheek

Er is op 31 mei wereldwijd aandacht voor de Wereld Niet Roken Dag. Na het succesvolle Stoppen met Roken-project in Apotheek Pillen en Praten gaan binnenkort tien Alphega en Boots apotheken aan de slag met een vervolg, waarvoor ze een passende vergoeding ontvangen.

26-05-2017 | door KNMP
Back to top