Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW50

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Muizenval

Kaasliefhebbers zullen de resultaten van deze studie met open armen ontvangen, zo begon een recent artikel over Chinees onderzoek waarvan de uitkomsten zijn gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

15-12-2017 | door Frans van den Houdt

Nu doen?

De vraag “Moet ik dit nu doen?” kun je gebruiken in het plannen van je taken.

15-12-2017 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Nieuw middel op komst ter preventie migraine

Een maandelijkse subcutane injectie met het monoklonale antilichaam erenumab vermindert het aantal migrainedagen en daarmee het gebruik van pijnstillers en triptanen tegen de hoofdpijn. Dat schrijven Goadsby et al. in The New England Journal of Medicine.

14-12-2017 | door PW

Grote stijging overlevingskansen na kanker

De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen vijftig jaar flink gestegen: de vijfjaarsoverleving is tussen 1961-1970 en 2011-2015 bijna verdubbeld van 36% naar 64%. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Kankerregistratie, dat het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vorige week naar buiten bracht.

15-12-2017 | door PW

FSH op maat: niet beter, wel duurder

Individueel doseren van het follikelstimulerend hormoon (FSH, follitropine) leidt niet tot meer geslaagde IVF-behandelingen – ofwel meer levendgeborenen – wel tot hogere kosten. Dat blijkt uit de resultaten van de Optimist-studie, die deze maand zijn gepubliceerd in het gynaecologische tijdschrift Human Reproduction.

13-12-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 50

Welke uitspraak over dabigatran is juist?

13-12-2017 | door Bart Kremers, KNMP

ACM verscherpt toezicht op ziekenhuisfusies

Omdat de prijzen van de behandelingen relatief stijgen en de kwaliteit van zorg niet aantoonbaar verbetert na een ziekenhuisfusie gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de concurrentierisico’s van ziekenhuisfusies kritischer volgen.

05-12-2017 | door PW

Geen daling potentieel vermijdbare sterfte

In de afgelopen jaren is de potentieel vermijdbare sterfte in ziekenhuizen niet verder gedaald: net als in 2012 speelde dit vorig jaar bij 3,1% van de sterfgevallen. Dat blijkt uit de vierde meting van de Monitor Zorggerelateerde schade van het NIVEL en het EMGO+ instituut.

04-12-2017 | door PW

Handelsvergunningen diergeneesmiddelen, november 2017

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) heeft positief geadviseerd over een handelsvergunning voor grapiprant (Galliprant).

27-11-2017 | door PW

ZIN ziet niets in ataluren

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert om het weesgeneesmiddel ataluren (Translarna) niet op te nemen op lijst 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

05-12-2017 | door PW

Uteriene tachysystole bij Misodel

Misoprostol (Misodel) kan leiden tot overmatige baarmoedercontracties (uteriene tachysystole) die misschien niet reageren op weeënremmers.

04-12-2017 | door PW

Onverklaarde verschillen bij acenocoumarol

Ondanks 25 meldingen over verschil in werkzaamheid zijn er geen aanwijzingen dat er iets mis is met acenocoumarol van Centrafarm.

04-12-2017 | door PW

Voorschrijfreden meest vastgelegd bij fluconazol

Met de Regeling Geneesmiddelenwet verplicht de overheid aan voorschrijvers om de reden van voorschrijven op het recept te vermelden bij 23 geneesmiddelen. Het blijkt dat van die middelen het antimycoticum fluconazol de meeste verstrekkingen met een voorschrijfreden heeft. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

15-12-2017 | door SFK

Leer motivaties en talenten kennen van medewerkers

Investeren in eigen personeel gaat verder dan het volgen van cursussen: dat vraagt om een cultuuromslag waarbij leren centraal staat. Drie apothekers vertellen hoe zij door onder meer een-op-eengesprekken met medewerkers, feedbacktrainingen en het selecteren op leergierigheid continu werken aan een gemotiveerd en ondernemend apotheekteam.

15-12-2017 | door Edwin Bos

Besteed nieuwe middelen aan

Pak het probleem van dure geneesmiddelen, beschikbaarheid en prijsontwikkeling aan met een aanbestedingsprocedure, liefst in Europees verband, oppert Hylke Jan Kingma. “Het draagt bij aan innovatieve farmaceutisch zorg.”

15-12-2017 | door Hylke Jan Kingma

Een verbeterde dosering tegen Leishmania-parasiet

Ongeveer de helft van de patiënten met leishmaniasis is pediatrisch. Na de conventionele mg/kg-dosering van het antiprotozoicum miltefosine is zowel blootstelling als effectiviteit bij kinderen lager dan bij volwassenen. Uit het promotieonderzoek van Anke Kip blijkt dat allometrisch doseren de blootstelling bij kinderen verhoogt.

15-12-2017 | door Anke E. Kip, Jan H.M. Schellens, Jos H. Beijnen en Thomas P.C. Dorlo

‘Complexe oncolytica ontrafelen maakt mijn werk boeiend’

Komen veel generieke geneesmiddelen uit lagelonenlanden als China en India, dat geldt niet voor complexe producten, zoals injecteerbare oncolytica. De vereiste know how is slechts beperkt beschikbaar, zoals bij Teva in Haarlem. Spil binnen de afdeling research en development is industrieapotheker Asha Mangnoesing. “Ik was meteen verkocht.”

15-12-2017 | door Frans van den Houdt

Alleen nieuw beleid kan kosten weesgeneesmiddelen intomen

Aanpassingen in regelgeving voor weesgeneesmiddelen zijn nodig om de ontwikkeling hiervan te blijven stimuleren en betaalbaar te houden. Dit stelt Tim Kanters, die onderzoek deed naar de vergoedingsbeslissingen voor weesgeneesmiddelen en de kosteneffectiviteit van de behandeling voor de ziekte van Pompe.

15-12-2017 | door Tim Kanters

Feiten en fabels over medicatie

Sociale media zijn bij uitstek geschikt om te laten zien wat de rol van de apotheker is binnen de zorg, zegt Johan Te Biesebeek, sinds oktober maker en presentator van korte YouTube-filmpjes over medicatiegebruik.

15-12-2017 | door Frans van den Houdt

Onjuiste barcode Sertraline Accord 50 en 100 mg in de G-Standaard

In de G-Standaard van december is een verkeerde barcode gekoppeld aan Sertraline Accord 100 mg. In plaats daarvan is de barcode van Sertraline Accord 50 mg opgenomen. Dit betekent dat de barcode-eindcontrole van Sertraline Accord 100 mg onjuist is.

15-12-2017 | door KNMP

Hekkensluiter

De OESO, de organisatie van 35 rijke industriële landen heeft afgelopen maand haar jaarlijkse rapport met de stand van de gezondheidszorg uitgebracht. De boekhouders van de Nederlandse zorg zullen meer dan content zijn met de cijfers voor de farmacie. Zowel qua uitgaven als uitgavenontwikkeling bungelt Nederland in de staartgroep.

15-12-2017 | door Léon Tinke

Tweede Kamer wil dat VNG knelpunten inzameling medicijnafval oplost

De Tweede Kamer roept de regering op om met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de knelpunten rond inzameling van medicijnafval in apotheken op te lossen. Op dinsdag 5 december 2017 heeft de Tweede Kamer de motie van Matthijs Sienot (D66) en Carla Dik-Faber (CU) aangenomen.

15-12-2017 | door KNMP

KNMP-richtlijn maakt medicatiebewaking inzichtelijk voor apothekers

De nieuwe KNMP-richtlijn Medicatiebewaking is inmiddels geautoriseerd. De richtlijn geeft aanbevelingen voor een optimale medicatiebewaking in de apotheek. Een deel van de medicatiebewakingssignalen is bekend. Veel apothekers bewaken ook al op nieuwe signalen, zoals het ontbreken van preventieve therapie.

15-12-2017 | door Linda de Graaf

LSP-vergoeding voor apothekers gaat omhoog

Het lopende LSP-verbeterplan krijgt een vervolg. Zorgverzekeraars zijn tevreden over de vorderingen die apothekers maken en hebben inmiddels hun steun toegezegd voor de komende jaren.

15-12-2017 | door KNMP
Back to top