Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW44

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lef

Vroeger vergaapte je je aan de kleren van de keizer, tegenwoordig ben je gefixeerd op de schoenen van de minister. Ook premier Mark Rutte is zich hiervan bewust.

03-11-2017 | door Frans van den Houdt

APK voor ouderen

Afgelopen maand werd ik uitgenodigd bij het Eerstelijnscafé voor de verschillende eerstelijns beroepsgroepen.

03-11-2017 | door Chiara van Rodijnen, apotheker

'Stop met selectieve introductie medicijnen'

Als de Europese Commissie (EC) een markttoelating afgeeft voor nieuwe medicijnen, moeten farmaceutische bedrijven verplicht zijn die medicijnen aan te bieden in alle lidstaten. Daarvoor pleit Edith Schippers, in haar laatste dagen als minister van Volksgezondheid, in een brief aan de EC en alle EU-lidstaten.

01-11-2017 | door Edwin Bos

VWS-minister Bruins krijgt geneesmiddelen

Drie mannen staan sinds gisteren aan het roer op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): minister van VWS Hugo de Jonge, minister voor medische zorg Bruno Bruins – verantwoordelijk voor geneesmiddelen – en staatssecretaris Paul Blokhuis. Wie zijn ze en wat gaan ze doen?

27-10-2017 | door PW

Orkambi toch in het basispakket

Het geneesmiddel Orkambi voor cystische fibrose (CF) komt toch in het basispakket. Dat meldt minister Edith Schippers van Volksgezondheid, nadat ze afspraken heeft kunnen maken over de prijs met fabrikant Vertex.

26-10-2017 | door PW

Ketamine verzacht pijn migrainepatiënt

Bijna drie kwart van de migrainepatiënten ervaart minder pijn tijdens een aanval door het gebruik van ketamine. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, zo meldt The Telegraph.

24-10-2017 | door PW

Herexamen 2017 PW 44

Welke uitspraak over slikproblemen is juist?

01-11-2017 | door Reinier van Hest, Apotheek AMC

ZIN adviseert vergoeding Trimbow

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de combinatie-aërosol beclometason + formoterol + glycopyrronium (Trimbow) op te nemen op bijlage 1B van de Regeling zorgverzekering.

23-10-2017 | door PW

Zes uitbreidingen indicaties, oktober 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over zes uitbreidingen van indicaties.

18-10-2017 | door PW

Handelsvergunningen diergeneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) adviseert positief over twee handelsvergunningen.

17-10-2017 | door PW

ZIN bepleit prijsafspraak Maviret

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert glecaprevir + pibrentasvir (Maviret) op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

24-10-2017 | door PW

Gros erectiepilgebruikers is de 60 gepasseerd

Het aantal verstrekkingen van erectiepillen door openbare apotheken vertoont de laatste jaren een licht dalende trend en kwam in 2016 op ruim 285.000 uit. Het aantal gebruikers per duizend mannen is het hoogst in de leeftijdsgroep van 64 tot 73 jaar. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-11-2017 | door SFK

Informatie over therapie en data van patiënt bepalen koers AIS

Het splitsen van logistieke en therapeutische informatie is de belangrijkste trend in de ontwikkeling van het apotheekinformatie-systeem (AIS), voorspellen apothekers en softwarehuizen. Ook gaan apothekers de medicatieveiligheid verbeteren door via apps en wearables gezondheidsdata uit te wisselen met patiënten.

03-11-2017 | door Edwin Bos

‘Elke zorgverlener moet weten dat ik een donornier heb’

Alle patiënten kunnen binnen enkele jaren beschikken over een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO): alle gegevens in één app of website. Dat is het doel van het zorgbrede programma MedMij. Niertransplantatiepatiënt Carine Berendsen verwacht met een PGO meer grip te krijgen op haar gezondheid.

03-11-2017 | door Edwin Bos

‘Ons streven: voor elke patiënt een actueel medicatieoverzicht’

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is koploper van het Versnellings-programma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP), dat in 67 ziekenhuizen is gestart. Voor een groot deel van de patiënten beschikt dit ziekenhuis over een digitaal en actueel medicatieoverzicht, vertellen ziekenhuisapothekers Yvonne Dijstelbloem en Elsbeth Helfrich.

03-11-2017 | door Edwin Bos

Hogere dosis allopurinol mag bij verminderde nierfunctie

Urinezuurverlagende therapie kan gestart worden tijdens een acute jichtaanval. En: dosisreductie van allopurinol is bij verminderde nierfunctie nauwelijks nog nodig. Dit staat in de nieuwste versie van de huisartsenrichtlijn Artritis. Apotheker Bart van den Bemt vindt het veel beter om te “doseren op geleide van effect, urinezuurspiegels en bijwerkingen.”

03-11-2017 | door Cindy Reinders

Grote variatie in samenstelling cannabisolie noopt tot regels

De cannabinoïdesamenstelling (THC en CBD) van aangeboden cannabisolie varieert sterk en komt niet altijd overeen met wat op het etiket staat, concluderen Arno Hazekamp en Svetlana Epifanova op basis van eigen onderzoek. “Regels zijn nodig voor productie en verkoop en meer onderzoek is nodig naar kwaliteit en werking.”

03-11-2017 | door Arno Hazekamp en Svetlana Epifanova

Raltegravir: eenmaal daags

Eenmaal daags 1200 mg raltegravir werkt even goed als tweemaal daags 400 mg.

01-11-2017 | door PW

Rivaroxaban-acetosal gestaakt

Het fase-III-onderzoek NAVIGATE ESUS is afgebroken omdat rivaroxaban 15 mg/dag gelijk opging met de standaardtherapie, acetylsalicylzuur 100 mg/dag.

02-11-2017 | door PW

Cellijnen verkeerd in veel publicaties

Tienduizenden wetenschappelijke publicaties gaan niet over de cellen die erin genoemd worden.

03-11-2017 | door PW

Geef ouderen met AF vaker anticoagulantia

Ouderen met atriumfibrilleren (AF) krijgen vaak ten onrechte trombocytenaggregatieremmers (TAR’s) in plaats van orale anticoagulantia (OAC’s). Ondergebruik van OAC’s is echter niet geassocieerd met atherosclerotische klachten.

03-11-2017 | door Arjan Polderman

Empathie voor de patiënt

Jarenlange ervaring met patiëntenzorg kwam masterstudent Rawa Ismail prima van pas bij het NK Consultvoering 2017, dat ze won.

03-11-2017 | door Frans van den Houdt

Gegijzeld

Hoe zou dat voelen? Dat je gegijzeld wordt door je ziekte. Dat je levensverwachting niet verder reikt dan een leeftijd waarop je eigenlijk op de top van je kunnen zou moeten zijn. Je dag in dag uit de energie uit je lijf voelt vloeien. Het leven een aaneenschakeling is van afscheid nemen. Afscheid nemen van dat wat je lief is. Afscheid nemen van je dromen tot dat wat doodgewoon is.

03-11-2017 | door Léon Tinke

Vergoeding apotheek­bereidingen 2018 bekend

De zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2018 vergoeden en welke niet.

03-11-2017 | door KNMP

‘KNMP in je kontzak’ voor breaking news en zorgoverleg

De KNMP introduceert op 1 november een ledennetwerk op de beveiligde zorg-app Siilo, om intercollegiaal overleg binnen de zorgketen te bevorderen. Het netwerk dient bovendien om de leden snel en actueel op de hoogte te houden van urgente zaken zoals recalls en breaking news.

03-11-2017 | door KNMP

Afwijken inherent aan richtlijn

In honderd procent van de gevallen de aanbevelingen van richtlijnen opvolgen, leidt niet altijd tot de beste zorg. “De keuze voor een behandeling maakt de zorgverlener samen met de patiënt”, zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG. “Gebruik de richtlijnen daarbij als kader.”

03-11-2017 | door Linda de Graaf

Aris Prins: ‘Siilo handig voor uitwisseling labwaarden’

De KNMP stuurt voortaan breaking news en urgente informatie via de beveiligde zorg-app Siilo naar haar leden, mits ze daar zijn aangesloten op het besloten netwerk. Die kunnen bovendien andere zorgverleners vinden. ‘KNMP in je kontzak’ bevordert intercollegiaal overleg binnen de zorgketen.

03-11-2017 | door Leanne Zuur

StiPCO-deelname hoger in 2017

De StiPCO-deelname in het eerste halfjaar van 2017 overtreft die van dezelfde periode vorig jaar. Het belang van zelfreflectie is geland. Dit blijkt uit cijfers over de eerste helft van dit jaar.

03-11-2017 | door Karen Bos

9 en 10 november: Nederlandse Ziekenhuisfarmaciedagen 2017 van de NVZA

Programma donderdag 9 november

03-11-2017 | door KNMP
Back to top