Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Huisbezoeken

“Een huisbezoek afleggen bij een patiënt behoort voor de meeste apotheken niet tot de standaard farmaceutische zorg. Patiënten stellen een huisbezoek echter zeer op prijs” Zo luidde het begin van een artikel in een PW uit 2008. Negen jaar later schrijft promovendus Rik Ensing dat “het uitvoeren van huisbezoeken relatief nieuw is voor openbaar apothekers”.

29-09-2017 | door Frans van den Houdt

Vals

Maandagochtend eerste werk; aangifte doen van een vervalst recept bij de IGZ.

29-09-2017 | door Esther Kuipers, apotheker

OLVG laat bereiding chemo over aan robot

Een cytostaticarobot heeft in het OLVG in Amsterdam de bereiding van chemotherapie grotendeels overgenomen van de apothekersassistenten. De robot verkleint de kans op blootstelling en geeft de assistenten meer tijd voor complexere bereidingen.

28-09-2017 | door Edwin Bos

Raad EU: homeopathische middelen werken niet

Homeopathische middelen moeten aan dezelfde wetenschappelijke eisen voldoen als alle andere geneesmiddelen, want er kunnen geen twee soorten geneesmiddelen zijn. Dat schrijft de koepel van Europese wetenschapsacademies EASAC in een advies aan de Europese Commissie.

22-09-2017 | door Pw

Slangengif stopt bloeding bij DOAC-gebruiker

Met een eiwit uit slangengif kunnen artsen mogelijk een bloeding stoppen bij patiënten die direct werkende orale anticoagulantia (DOAC's) gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

20-09-2017 | door PW

Nieuw platform inkoop dure geneesmiddelen

Met een nieuw Platform Inkoopkracht Dure Geneesmiddelen, dat op 1 oktober 2017 wordt gelanceerd, brengt minister Schippers van Volksgezondheid de partijen samen die betrokken zijn bij de inkoop van dure geneesmiddelen.

25-09-2017 | door PW

Rivaroxaban na stent

Rivaroxaban (Xarelto) kan in combinatie met een P2Y12-remmer worden toegepast bij patiënten met niet-valvulair atriumfibrilleren die orale anticoagulantia nodig hebben na stentplaatsing via een percutane coronaire ingreep.

29-09-2017 | door a.k.s.polderman@pw.nl

Herexamen 2017 PW 39

Welke uitspraak over de meest geschikte farmacotherapie is juist?

27-09-2017 | door Sanne van der Heijden, Leidse Master Farmacie

CHMP bevestigt negatieve adviezen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) handhaaft drie negatieve adviezen.

19-09-2017 | door PW

Dertien positieve adviezen, september 2017

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over dertien handelsvergunningen.

19-09-2017 | door PW

Opvallende afname van aantal NSAID-gebruikers

Nederlandse apothekers verstrekten in 2016 aan 3,1 miljoen mensen één keer of vaker een maagzuurremmer. Dit blijkt uit een telling van de SFK van het aantal gebruikers van geneesmiddelen op ATC3-groepsniveau. Op de tweede plaats komen met 2,7 miljoen gebruikers de NSAID's die pijnstillend en ontstekingsremmend werken. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-09-2017 | door SFK

Eérst online check medicatie, dán consult bij reumatoloog

Patiënten van de Sint Maartenskliniek actualiseren voorafgaand aan een afspraak zelf hun medicatie via internet. Daarbij kunnen zij in een ingevuld dossier, met data uit het Landelijk Schakelpunt (LSP) en het apotheekinformatiesysteem (AIS), via een koppeling met de G-standaard zelf de geneesmiddelen aanklikken die ze gebruiken.

29-09-2017 | door Edwin Bos

Huisbezoek apotheker nuttig na ontslag uit het ziekenhuis

Openbaar apothekers hebben een belangrijke rol bij het borgen van de medicatieveiligheid na ontslag uit het ziekenhuis. Het afleggen van een huisbezoek kan een essentieel onderdeel zijn. Ook is de samenwerking tussen artsen en apothekers in zowel eerste als tweede lijn cruciaal, betoogt promovendus Rik Ensing.

29-09-2017 | door Rik Ensing

Concentratiebeperking van vancomycine is te streng

Vancomycine-infusen die in ziekenhuisapotheken worden bereid voor toediening in de thuissituatie, worden omgeven met vele voorzorgen. Het lijkt er echter op dat het huidige maximum van 10 mg/mL een te sterke beperking oplegt: patiënten met een dosisbehoefte boven 2400 mg/24 uur zouden niet met een elastomeerpomp behandeld kunnen worden.

29-09-2017 | door Jurjen Kingma, Roeland Vis, Desirée Burgers en Marcel van den Broek

Laaggradig glioom: geen effect etoposide

Toevoeging van etoposide aan een regime van vincristine plus carboplatine ter bestrijding van laaggradig glioom bij kinderen, heeft geen wezenlijke invloed op de totale of de progressievrije overleving.

29-09-2017 | door Arjan Polderman

Nano-aanpak van MRSA

MRSA2 in macrofagen kan worden bereikt met vancomycine dat is verpakt in nanodeeltjes.

29-09-2017 | door PW

Trage MRSA toch ontdekt

‘Slow-VISA’-stammen dragen wellicht bij aan de persistentie van MRSA-infectie.

28-09-2017 | door PW

Sarilumab herstelt simvastatine

Bij reumatoïde artritis (RA) normaliseert sarilumab de verhoogde bloedspiegels van simvastatine.

27-09-2017 | door PW

Inflammatoire longziekten te lijf met enzymremmers

Een histondeacetylaseremmer, behorend tot een klasse medicijnen die in de kliniek al worden gebruikt voor de behandeling van kanker, bleek in een muismodel effectief tegen COPD. De remmer verminderde de ontstekingsreactie sterk, concludeert Thea van den Bosch op basis van haar promotieonderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor inflammatoire longziekten.

29-09-2017 | door Thea van den Bosch

Stamceldonor zonder twijfels

De kans op een match was 1 op 50.000.

29-09-2017 | door Annemiek Veelenturf

Overheid start in oktober met distributie jodiumtabletten

De overheid start in oktober 2017 met de gerichte distributie van jodiumtabletten. Bepaalde groepen mensen die tot een straal van honderd kilometer rondom een kernreactor wonen, krijgen jodiumtabletten door de overheid thuisgestuurd. De communicatie over deze operatie start eveneens volgende maand.

29-09-2017 | door KNMP

Doorgeleverde bereidingen blijven onder het laag btw-tarief

Doorgeleverde bereidingen blijven onder het verlaagd btw-tarief vallen. Dit blijkt uit de Miljoenennota 2018 die op Prinsjesdag is gepubliceerd. Daarnaast investeert het kabinet in verpleeghuiszorg. Informateur Zalm maakte namens de formerende partijen bekend dat het eigen risico op 385 euro blijft.

29-09-2017 | door KNMP

KNMP verzoekt Vereniging tegen de Kwakzalverij om rectificatie

De KNMP verzoekt de Vereniging tegen de Kwakzalverij om een rectificatie van een publicatie op kwakzalverij.nl. De KNMP staat op de longlist van genomineerden voor de zogeheten Meester Kackadoris-prijs 2017. Dit is gebeurd op volledig onterechte gronden, zo stelt de KNMP vast.

29-09-2017 | door KNMP

Game change

Het epicentrum van de wereld ligt allang niet meer in het Westen. Met kunst- en vliegwerk probeert Uncle Sam – tegenwoordig Oom Donald – in het zadel te blijven. Het Oosten is ons echter op veel terreinen voorbijgesneld. Ook op het gebied van biologische geneesmiddelen. Dat illustreerde hoogleraar en apotheker Arnold Vulto in een vlammend betoog op het internationale apothekerscongres in Seoul.

29-09-2017 | door Léon Tinke

Richtlijnen voor zorg op maat

Verbetering van de farmaceutische zorg, voorspelbaarheid van zorg minder variatie en een betere samenwerking: dit zijn de doelstellingen van de Professionele Standaard. Uit de enquête naar de implementatie van de eerste vier richtlijnen blijkt dat openbaar apothekers op de hoogte zijn van de aanbevelingen.

29-09-2017 | door KNMP

Publicatie over antibiotica, medicijnafval en de speekseltest

Een Britse publicatie over de duur van de antibioticakuur, een update over medicijnafval en de speekseltest zijn in het derde kwartaal van 2017 aan de farmacie gelieerde onderwerpen in de media. De KNMP geeft desgevraagd commentaar.

29-09-2017 | door KNMP
Back to top