Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW12

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Doen en leren

Experimential learning heet het nieuwe type onderwijs dat in het laatste jaar van de farmacieopleiding in Utrecht wordt geïntroduceerd, las ik in de nieuwsbrief van UPPER van de Universiteit Utrecht.

24-03-2017 | door Frans van den Houdt

Opleiding farmaceutisch consulent naar nieuwe eigenaar

Capabel Hogeschool in Utrecht is de nieuwe eigenaar van de hbo-opleiding Farmaceutisch consulent. Eind vorig jaar maakte hogeschool Saxion Next in Deventer, oprichter van deze vierjarige deeltijdopleiding, bekend in september 2017 te stoppen met de instroom van nieuwe studenten.

17-03-2017 | door Edwin Bos

Kleinzerig

Worden we kleinzeriger of verslaafder?

24-03-2017 | door Ruud Coolen van Brakel, IVM

Herexamen 2017 PW 12

Welke uitspraak over medicatie in kaart brengen is juist?

22-03-2017 | door Sjoukje van Beek en Rob Essink, IVM

Soa-test uit de muur bij Haagse apotheek

Met pinbetaling anoniem een soa-test uit de muur halen. Dat is vanaf volgende week mogelijk in Apotheek Prins Hendrikplein in Den Haag. Apotheker Floor van Leersum: “We merken dat het een moeilijke vraag is aan de balie.”

16-03-2017 | door PW

Sandoz mag pemetrexed niet op de markt brengen

Eli Lilly heeft met succes Sandoz kunnen weerhouden een generiek van pemetrexed te introduceren op de Nederlandse markt. Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag kan Eli Lilly zich beroepen op een geldig Europees octrooi.

16-03-2017 | door PW

Statisticus: bewijskracht FDA soms zwak

De bewijskracht die de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voldoende acht om een geneesmiddel toe te laten kan zwak zijn. Beleid is dat deze autoriteit medicijnen mag goedkeuren als twee klinische trials een positieve uitkomst aantonen over werkzaamheid en veiligheid.

14-03-2017 | door PW

Aanpassingen productinformatie, februari 2017

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

10-03-2017 | door PW

Nieuwe herbeoordeling valproïnezuur

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) is een nieuwe herbeoordeling gestart van valproaat bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger kunnen worden.

20-03-2017 | door PW

Nieuwe cholesterolverlagers drijven medicijnkosten op

Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan 2,1 miljoen mensen een cholesterolverlager. Ten opzichte van 2015 is dat een toename van 1,5%. Mede door de komst van nieuwe cholesterolverlagers en verschuivingen binnen de statines namen de geneesmiddelenkosten binnen deze groep met bijna 10% toe tot € 155 miljoen. Dat is de sterkste stijging in de afgelopen tien jaar. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

24-03-2017 | door SFK

Oncolytica en vaccins stuwen winst farmaceutische industrie

De grote farmaceutische bedrijven maakten vorig jaar recordwinsten. Nieuwe geneesmiddelen zorgden voor meer omzet en oncolytica deden de winstmarges goed. Ook Nederlandse bedrijven zijn positief. De kleine start-ups op Pivot Park in Oss groeien zo snel dat er nieuwe laboratoria moeten worden gebouwd.

24-03-2017 | door Frits Baltesen

Switch TNF-alfaremmers: patiënt wil meer informatie

Gebruikers van TNF-alfaremmers zijn positief over het middel en over de zorg die men krijgt. Dit geldt zowel voor oorspronkelijke biologicals als voor biosimilars. Dit blijkt uit een verkennend kwalitatief onderzoek van het NIVEL. Wel is er ruimte voor verbetering in de informatievoorziening, met name bij de overstap van een biological naar een biosimilar.

24-03-2017 | door Hanneke Zwikker, Liset van Dijk, Lieke Tweehuysen en Nikki Damen

Minder adsorptie bij infusie

Een multivitaminepreparaat met voldoende polysorbaat 80 kan adsorptie van filgrastim tegengaan.

24-03-2017 | door PW

Etelcalcetide effectief bij hyperparathyreoïdie

Etelcalcetide is effectief bij secundaire hyperparathyreoïdie bij hemolysepatiënten. Dit is de uitkomst van drie onderzoeken die recent zijn gepubliceerd in JAMA.

23-03-2017 | door Arjan Polderman

Beter inzicht in biosimilars

Analytische vergelijking van structuuraspecten en van post-translatie-modificaties kan helpen bij het bepalen (en verminderen) van klinisch relevante verschillen tussen oorspronkelijke biologicals en biosimilars.

22-03-2017 | door PW

Behoefte informatie biosimilars

Franse apothekers weten te weinig over biosimilars.

21-03-2017 | door PW

Longfonds ziet ernstige risico’s voor patiënt aan formularium

In het artikel ‘Nieuw formularium: probate longzorg voor minder geld’ (PW 5, 3 februari 2017) steken de auteurs de loftrompet over het longformularium in de regio Maastricht/Heuvelland. Het formularium zou leiden tot duidelijkheid en goedkopere medicatie voor longpatiënten. Het Longfonds ziet juist ernstige risico’s, en geen voordeel voor de patiënt.

24-03-2017 | door Hendrien Witte en Xana van Jaarsveld

Guanfacine: alert op interacties

Als therapie bij ADHD is guanfacine weer op de markt. Het was eerder geregistreerd als antihypertensivum. De WFG beschouwt de wisselwerking met inductoren én remmers van CYP3A4 als relevant.

24-03-2017 | door Annemarie Heersche en Arjan Polderman

Eerste uitgifte in glazen huis

Apotheker Jaap Uithof vindt de glazen privacy-balie de investering zeker waard geweest. Cliënten beoordelen de privacy nu hoger dan voorheen en klagen minder over het EU-tarief.

24-03-2017 | door Cindy Reinders

Boosheid over het opdrijven van prijzen

Apothekers en patiënten reageren boos op een nieuwe bijbetaling voor de patiënt. Gebruikers van Slow K maken sinds 1 maart extra kosten, nu de nieuwe registratiehouder Essential Pharmaceuticals de prijs heeft verhoogd. Deze onderneming dreef eerder al de prijs van Camcolit op. Er is sprake van een patroon, zo blijkt uit onderzoek door de KNMP en de SFK.

24-03-2017 | door KNMP

Krabben

Sinds minister Schippers in 2010 aantrad kennen de zorguitgaven een gematigde groei. Zij kan hier met voldoening op terugzien. Uniek in de historie van dit kikkerlandje. De uitgaven voor extramurale farmaceutische zorg zijn nu zelfs lager dan op de dag waarop zij haar ambt aanvaardde. De belangrijkste verdiensten in deze zijn echter niet toe te schrijven aan haar centrale inkoopbureau of het onvolprezen preferentiebeleid.

24-03-2017 | door Léon Tinke

Digitaliseren kun je leren

Apotheken digitaliseren recepten al jaren voor eigen gebruik, maar begin dit jaar kreeg de KNMP de formele bevestiging van de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg: een digitaal dossier is een waardige vervanger van een papieren dossier. Openbaar apotheker Feroz Akbari ontwikkelde een gevalideerde scanmethode.

24-03-2017 | door Berit Sinterniklaas

Niet elke zorginnovatie komt exact op tijd

De afdeling Zorgonderzoek en Innovatie van de KNMP onderzoekt samen met BENU Apotheken in hoeverre de inzet van een online videoconsult zinvol is voor apotheker en patiënt. Meer partijen in de zorg passen deze innovatie al toe. De vraag is of dit werkt in de apotheek.

24-03-2017 | door Dennis Mulkens
Back to top