Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW47

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Toegang tot medicijnen

Geneesmiddelenbedrijven waren er onlangs als de kippen bij om hun betere ranking ten opzichte van twee jaar geleden – ook al ging het soms maar om een stijging van een of twee plaatsjes – op de Access to Medicine Index 2016 middels jubelende persberichten onder de aandacht te brengen.

25-11-2016 | door Frans van den Houdt

Klantbeleving

“Voor uw achtergrondmuziekje kan ik u geen compliment geven”, begon de cardioloog, nadat ze met mij was doorverbonden.

25-11-2016 | door Wilma Göttgens

VJA: apotheker ook als voorschrijver

Apothekers zijn geneesmiddelexperts die voorschrijven en patiënten individueel coachen. Net als huisartsen moeten ze voor de zorg die zij leveren een vast bedrag per patiënt ontvangen. Dat schrijft de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) in haar toekomstvisie op de farmaceutische zorg.

25-11-2016 | door Edwin Bos

Herexamen 2016 PW 47

Welke uitspraak over apixaban is juist?

23-11-2016 | door Linda Kok, IVM

Geen monochloorazijnzuur meer bij wratten

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt niet langer monochloorazijnzuur aan bij de behandeling van wratten.

23-11-2016 | door PW

ChipSoft lanceert nieuw AIS: HiX

ChipSoft, leverancier van zorginformatiesystemen, lanceert begin volgend jaar een nieuw apotheekinformatiesysteem (AIS) voor de openbare apotheek. Het systeem (HiX) heeft een open structuur en ondersteunt de medisch-farmaceutische beslisregels.

18-11-2016 | door PW

Cetura voortaan geheel vergoed

Estradiol tabletten 0,5 mg (Cetura) zijn sinds 1 november 2016 opgenomen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

11-11-2016 | door PW

Aanvulling

In het kader bij het artikel ‘Medicatiebewaking pas bij levercirrose van belang’ in PW 45 noemt Stichting Health Base dat de nieuwe adviezen voor de contra-indicatie (CI) levercirrose ook gekoppeld zijn aan contra-indicatie leverfunctiestoornis.

11-11-2016 | door PW

Bij valproaat extra waarschuwing tegen zwangerschap

Bij alle producten met valproaat (Depakine, Orfiril) moet op de verpakking een extra waarschuwing komen om niet zwanger te worden.

10-11-2016 | door PW

Voorzorgen wegens suïcidaliteit bij apremilast

Apremilast (Otezla), een geneesmiddel tegen reuma, kan aanleiding geven tot suïcidale gedachten of suïcidaal gedrag.

15-11-2016 | door PW

Voorstel pakketbeperking treft 1,7 miljoen patiënten

Het Zorginstituut Nederland adviseert in een conceptadvies om paracetamol 1000 mg en receptplichtige vitaminen en mineralen uit te sluiten van het verzekerde pakket. Dit zou volgens het instituut jaarlijks € 120 miljoen besparen. De SFK berekende dat dit 1,7 miljoen patiënten treft. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

25-11-2016 | door SFK

Speed filler: continu medicatie leveren uit eigen voorraad

Drie apotheken in Zwolle wilden in eigen beheer en uit eigen voorraad alle herhaalmedicatie gaan verwerken. Samen met een automatiseerder bouwden zij de speed filler, een halfautomatische robot die het proces rondom central en local filling automatiseert. “Van herhaalreceptuur maken assistenten per dag nog maar een handvol recepten klaar met de hand.”

25-11-2016 | door Edwin Bos

Juiste formulering suppletie vitamine K van groot belang

De juiste formulering van vitamine K-suppletie is van groot belang bij onder meer cholestase en cystische fibrose, zoals blijkt uit onderstaande casussen. Er bestaan verschillende formuleringen van deze vitamines, op oliebasis of op waterbasis. De suppletie van vitamine K en andere vetoplosbare vitamines is noodzakelijk ter preventie van deficiënties bij deze aandoeningen, die absorptie van de vitamines beïnvloeden.

25-11-2016 | door L. De Bock, B.A.E. de Koning, J.M. Hulst en L.M. Hanff

Betere therapietrouw verkleint risico op astma-exacerbatie

Kinderen met een astma-exacerbatie moeten zorgvuldig worden begeleid, omdat zij een verhoogd risico hebben op een volgende aanval. Bij volwassenen is de kans op overlijden tweemaal hoger in de maand na een exacerbatie. Het optimaliseren van de therapietrouw kan de risico’s verminderen, betoogt Marjolein Engelkes op basis van haar promotieonderzoek.

25-11-2016 | door Marjolein Engelkes

Apotheker op afdeling is goed voor patiënt

Een gecombineerde interventie van scholing van voorschrijvers, medicatiebeoordelingen en farmaceutische visites door ziekenhuisapothekers leidt op chirurgische afdelingen tot een significante vermindering van geneesmiddelgerelateerde complicaties. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

24-11-2016 | door Loes Ariaans

Bètablokker na MI: snel en kort

Snelle inzet van bètablokkers na een hartinfarct vermindert de mortaliteit, maar na een jaar lijkt dit voordeel verdwenen.

22-11-2016 | door PW

Migrainepillen kind geen effect

Amitriptyline en topiramaat zijn niet geschikt voor preventie van migraine bij kinderen.

23-11-2016 | door PW

Psycho-educatie bipolaire stoornis

Psycho-educatie (PE) is mogelijk zinvol voor patiënten met een bipolaire stoornis die nog vroeg in het ziekteproces zitten.

24-11-2016 | door PW

Melatonine zonder goede test kan risico’s patiënt opleveren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wijst voorschrijvers en patiënten met slaapproblemen er nogmaals op dat melatonine niet onschuldig is. Daarom moet de vrije verkoop aan banden, vindt de Inspectie. Neuroloog-somnoloog Marcel Smits: “Ik word overspoeld door mensen die verkeerd zijn behandeld.”

25-11-2016 | door Frits Baltesen

Zoektips voor de Kennisbank

Hoe vind je lactosevrije loratadine? Wat is het verschil tussen het thema Medicatiebewaking en het Informatorium? GIC-helpdeskmedewerker en openbaar apotheker Karen de Leest geeft praktische tips voor het zoeken in de KNMP Kennisbank.

25-11-2016 | door Berit Sinterniklaas

‘Innemen na de maaltijd, dat is na het avondeten’

Taalambassadeur Ria Lücke kon niet goed lezen, schrijven en rekenen doordat ze opgroeide in een nare thuissituatie. In de minidocumentaire die de KNMP van haar maakte, vertelt ze het verhaal achter de laaggeletterde medicijngebruiker. “Ik voelde me ’s middags beroerd. Dan was mijn suiker te hoog.”

25-11-2016 | door Mariël Croon

Altijd in contact met patiënt

Na een bezoek aan de apotheek van Piet Ooms ontvangen patiënten volautomatisch e-mails met extra informatie, instructiefilmpjes of een vragenlijst.

25-11-2016 | door Edwin Bos
Back to top