Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 18, jaar 2015

dossier Vaccinaties

1 mei 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ze bestaan echt

column

28-04-2015 | door Esther Kuipers

NHG wijzigt visie op pijnstilling decubitus

“Als een patiënt met een decubituswond last heeft van pijn, gaan we die pijn gewoon behandelen.” Dat zegt Tjerk Wiersma van de werkgroep die de NHG-Standaard Decubitus heeft herzien. De standaard is deze week gepubliceerd in Huisarts en Wetenschap.

30-04-2015 | door Cindy Reinders

NDF: landelijk beleid bloedglucosemeting nodig

Aan de onrust over de kwaliteit en verstrekking van bloedglucosemeters moet een einde komen want de gezondheid van patiënten staat op het spel. De Nederlandse Diabetesfederatie (NDF) roept alle partijen op een nationaal kwaliteitsbeleid bloedglucosemeting op te stellen.

29-04-2015 | door PW

Antidepressivum ontdekt dat kankerkuur niet remt

Apotheker Lisette Binkhorst van het Erasmus MC in Rotterdam heeft een antidepressivum ontdekt dat vaak toegepaste kuren met tamoxifen tegen borstkanker niet remt. Tamoxifen is het meest gebruikte geneesmiddel bij hormoongevoelige borstkanker. Binkhorst promoveerde vorige week op haar onderzoek.

24-04-2015 | door DEB430255

Actie tegen medicijnprijzen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat met haar Belgische collega Maggie de Block onderhandelen met farmaceutische bedrijven over prijzen van dure geneesmiddelen. Dat hebben beide bewindslieden vorige week afgesproken tijdens de Europese Raad van ministers van Volksgezondheid.

28-04-2015 | door PW

IGZ: injectienaalden Terumo weer veilig

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar advies om twee typen injectienaalden van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken ingetrokken. Dat besluit is genomen op basis van onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

20-04-2015 | door PW

Herexamen 2015 PW 18

Meneer Roester gaat binnenkort op vakantie naar Angola. Voor dit land is een gelekoortsvaccinatie verplicht. Hij heeft daarom bij de GGD, naast andere vaccinaties, een dag geleden een gelekoortsvaccin gehaald. Meneer Roester gebruikt voor behandeling van de ziekte van Crohn mesalazine. Omdat de ziekte van Crohn niet goed onder controle is, stelt de maagdarmleverarts voor om te starten met azathioprine. Kan meneer Roester starten met de azathioprine? a. Ja, meneer Roester kan meteen starten met de azathioprine. b. Nee, meneer Roester wordt geadviseerd twee weken te wachten met het starten van azathioprine. c. Nee, meneer Roester wordt geadviseerd vijf weken te wachten met het starten van de azathioprine.

29-04-2015 | door Annemieke Horikx

Dosering hydroxyzine omlaag

De aanbevolen dosering voor geneesmiddelen die hydroxyzine bevatten is aangepast. Hydroxyzine moet met de laagste effectieve dosis en gedurende een zo kort mogelijke periode worden gebruikt.

29-04-2015 | door PW

Patiëntenkaart waarschuwt voor kaaknecrose

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan een patiëntenkaart te introduceren om de patiënt beter te informeren over maatregelen die het risico op kaaknecrose tijdens het gebruik van het bisfosfonaat zoledroninezuur (Zometa en generieke geneesmiddelen) en denosumab (Prolia en Xgeva) kunnen beperken.

30-04-2015 | door PW

Registratie aangevraagd voor antidotum dabigatran

Boehringer Ingelheim heeft registratie aangevraagd voor idarucizumab, een specifiek antidotum voor dabigatran (Pradaxa). Het middel kan gebruikt worden bij patiënten bij wie het snelle couperen van het antistollingseffect van dabigatran noodzakelijk is.

30-04-2015 | door PW

Leveraandoening contra-indicatie voor ketoconazol

Ketoconazole HRA-tabletten mogen niet worden gebruikt bij patiënten met een acute of chronische leveraandoening. Ook moet bij gebruik van dit geneesmiddel het risico op leverproblemen extra in de gaten worden gehouden; voorafgaand en tijdens de behandeling moeten de leverenzymen worden gecontroleerd.

28-04-2015 | door PW

5% geneesmiddelgebruikers wisselt van zorgverzekeraar

Rond de afgelopen jaarwisseling koos 5,1% van de geneesmiddelgebruikers een andere zorgverzekeraar. Dat is meer dan vorig jaar, toen 4% van de geneesmiddelgebruikers dat deed. Overstappers lijken net als vorig jaar jonger en gezonder te zijn dan de blijvers.

28-04-2015 | door SFK

RV1 vermindert opname

Het rotavirusvaccin (RV1) vermindert de ziekenhuisopname van kinderen met acute gastro-enteritis in Malawi.

29-04-2015 | door PW

Paracetamol helpt niet bij lage rugpijn

Paracetamol is ineffectief bij de behandeling van klachten in de onderrug en heeft een minimaal voordeel bij de behandeling van osteoartritis in heup en knie. Dat blijkt uit een studie van Machado et al. in BMJ.

28-04-2015 | door Lussi Jordanov

Diabetes door antibiotica

Antibioticagebruik verhoogt de kans op diabetes mellitus type 2 (DM2). Dit schrijven Boursi et al. in de European Journal of Endocrinology.

30-04-2015 | door PW

Combinatie bij borstkanker

De combinatie palbociclib + letrozol kan gebruikt worden om de groei van metastasen bij borstkanker te vertragen.

28-04-2015 | door PW

Nieuwe declaratiestandaard

De implementatie van de nieuwe declaratiestandaard farmacie in het apotheekinformatiesysteem (AIS) per 1 juli vindt vooral op de achtergrond plaats. De verwachting is dat apotheken van dit proces, waarbij alle AIS-leveranciers zijn betrokken, weinig hinder zullen ondervinden.

01-05-2015 | door KNMP

Een beeld zegt niet altijd meer dan duizend woorden

Een laaggeletterde patiënt heeft moeite informatie in een geneesmiddelbijsluiter en op een etiket te lezen en te begrijpen. Pictogrammen kunnen dan een hulpmiddel zijn. Maar worden pictogrammen juist geïnterpreteerd?

01-05-2015 | door Nicolette van Horssen
Back to top