Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 7, jaar 2015

13 februari 2015

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verleden faxtijd

column

12-02-2015 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

‘Tekort Puri-Nethol binnenkort voorbij’

Het tekort aan het geneesmiddel Puri-Nethol in Nederland is binnenkort voorbij. Dat zegt directeur Ineke Braat van distributie- en marketingbedrijf B-Medical. Het bedrijf verhoogt de prijs van het middel per 1 april, wat de parallelexport zal beteugelen. Het quotum kan dan opgeheven worden.

06-02-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Start Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel

Apotheker Bart van den Bemt heeft samen met andere zorgverleners en onderzoekers het Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel (CPG) opgericht. Hiermee wil de onderzoeker aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen de assertiviteit van patiënten bevorderen.

04-02-2015 | door f.baltesen@pw.nl

Apotheekketens stappen uit cao-overleg

De Associatie van Ketenapotheken (ASKA) heeft zich definitief teruggetrokken uit het overleg voor een cao voor apothekers in loondienst. Volgens de werkgeversvereniging is er onvoldoende perspectief op een “voor alle partijen bevredigende uitkomst”.

02-02-2015 | door DEB420720

Zorgplan Schippers

Minister Schippers maakte op 6 februari haar alternatieve zorgplan bekend. Zo kunnen patiënten de vrije artsenkeuze inruilen tegen een lager eigen risico.

12-02-2015 | door PW

Herexamen 2015 PW 7

Een moeder haalt voor het eerst methylfenidaat voor haar 6-jarige zoon bij u op in de apotheek, nadat ze samen met de huisarts besloot om naast de gedragstherapie medicatie te starten. Maar ze maakt zich wel zorgen over de bijwerkingen en vraagt u wat de meest voorkomende zijn. Wat antwoordt u haar? a. verhoogde hartfrequentie en slaapstoornissen; b. hoofdpijn en verhoogde bloeddruk; c. verminderde eetlust en slaapstoornissen; d. hoofdpijn en groeiremming.

12-02-2015 | door Cindy Reinders

Lactobacillus fabriceert GLP-1

Glucagon-like peptide-1, geproduceerd door een gemodificeerde darmbacterie, verlaagt de glucosespiegel bij diabetische ratten. Mogelijk komt hiermee de genezing van diabetes mellitus type 1 en 2 een stap dichterbij.

12-02-2015 | door PW

Lyrica via groothandel

Vanaf februari is pregabaline 25mg (Lyrica 25 mg) rechtstreeks bij de groothandel te bestellen. Het speciale bestelformulier dat werd gebruikt om het middel direct bij Pfizer te bestellen, komt hiermee te vervallen.

12-02-2015 | door PW

Bestraling als opstapje voor immuuntherapie

Een combinatie van bestraling en een nieuwe vorm van immuuntherapie laat bij muizen 75% van de tumorcellen verdwijnen. Deze veelbelovende therapie wordt binnenkort getest in een klinische studie.

12-02-2015 | door PW

Aanvullingen

12-02-2015 | door PW

Stabilisatie van gebruik nieuwe diabetesmiddelen

Na enkele jaren van sterke groei is het gebruik van de nieuwe generatie diabetesmiddelen in 2014 blijven steken op het niveau van 2013. 17% van de gebruikers van deze middelen stopte hiermee. Ruim de helft van hen continueerde de diabetesmedicatie met insuline, vaak in combinatie met andere orale antidiabetica.

12-02-2015 | door SFK

Griep: oseltamivir effectief

Volwassen herstellen ruim een dag eerder van griep met oseltamivir vergeleken met placebo en hebben minder risico op complicaties door luchtweginfecties en ziekenhuisopnamen. Maar ze hebben vaker last van misselijkheid en braken.

12-02-2015 | door PW

Hernia: injectie verlicht pijn

Een epidurale injectie met triamcinolon verlicht pijn van een hernia.

12-02-2015 | door PW

Behandel ook zwangere met matige hypertensie

Zwangeren met matige hypertensie zouden voortaan ook behandeld moeten worden met antihypertensiva. Streven naar een onderdruk beneden 85 mmHg leidt niet tot groeivertraging bij het kind en is gunstiger voor de moeder.

12-02-2015 | door Cindy Reinders

Reuma: behandeling goedkoper

Veel patiënten met reumatoïde artritis kunnen toe met lagere doseringen adalimumab of etanercept, of kunnen zelfs stoppen.

12-02-2015 | door PW

Nierfunctiewaarden: uitwisseling kan beter

Het proces rondom het opvragen van nierfunctiewaarden, nodig voor een goede medicatiebewaking, mag wel wat efficiënter. Dat komt naar voren uit een stageonderzoek.

13-02-2015 | door Lida Kadir
Back to top