Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 46, jaar 2014

14 november 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Apothekers dreigen Achmea met rechter

Achmea brengt een nacalculatie in rekening voor apothekers die volgens de zorgverzekeraar in 2011-2013 foutief eigen bereidingen hebben gedeclareerd. Ruim 160 apothekers vinden dit onterecht en sommeren de zorgverzekeraar ingehouden bedragen terug te storten.

11-11-2014 | door Edwin Bos

Voorschrijven

column

11-11-2014 | door Ruud Coolen van Brakel

Herexamen 2014 PW 46

Een patiënt gebruikt zowel een kortwerkende als een langwerkende insuline. De patiënt heeft begrepen dat deze niet in hetzelfde lichaamsdeel mogen worden gespoten. De patiënt gebruikt het kortwerkende preparaat driemaal daags bij de maaltijd en het langwerkende preparaat ’s avonds voor het slapen. Welk advies geeft u aan de patiënt? a. Spuit het kortwerkende preparaat en het langwerkende middel afwisselend in bovenarm, bovenbeen en buik. b. Spuit het kortwerkende middel in de buik en het langwerkende middel in het bovenbeen. c. Spuit beide middelen in de buik, maar op verschillende plekken. d. Alle bovengenoemde opties zijn mogelijk.

02-11-2014 | door Anne-Margreeth Krijger-Dijkema

Verzekeraar remt substitutie tweedelijnszorg

Zorgverzekeraars belemmeren kostenbesparingen doordat zij te weinig kosteneffectieve interventies inkopen, zoals medicatiebeoordelingen en naar de eerste lijn overgehevelde zorg. Daardoor komt de beoogde substitutie van tweedelijnszorg naar de eerste lijn onvoldoende van de grond. Dat stelde de voorzitter van eerstelijnsorganisatie InEen Martin Bontje op de invitational conference voor KNMP-leden in Wolfheze op 5 november.

13-11-2014 | door PW

Radium-223 dichloride slecht verkrijgbaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wijst erop dat radium-223 dichloride (Xofigo) tijdelijk niet leverbaar is, en adviseert artsen een alternatief voor te schrijven.

12-11-2014 | door PW

Ibuprofen beter na breuken bij kinderen

Ibuprofen moet de eerste keus pijnstiller zijn bij kinderen met ongecompliceerde arm- of beenbreuken, volgens een Canadese studie. Ibuprofen was even effectief als oraal toegediend morfine, maar had minder bijwerkingen.

13-11-2014 | door PW

Tioguanine geregistreerd voor inflammatoire darmziekte

Het oncolyticum 6-tioguanine (6-TG), dat medisch specialisten off-label al gebruikten tegen chronisch inflammatoire darmziekte (IBD), is nu ook officieel voor deze indicatie geregistreerd. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft dat vorige week besloten, schrijft NRC.

04-11-2014 | door DEB422443

Therapietrouw bij diabetes 82%

82% van de gebruikers van orale diabetesmiddelen is therapietrouw. Dat percentage varieert enigszins met de leeftijd. Dit is bepaald op basis van de therapietrouwrapportage van de SFK waarin voor orale antidiabetica therapietrouw anders is gedefinieerd dan voor andere geneesmiddelen.

14-11-2014 | door SFK

Vinger aan de pols bij nieuwe antidiabetica

De steeds groter wordende diabetespopulatie heeft ertoe geleid dat fabrikanten inmiddels een uitgebreid arsenaal aan nieuwe antidiabetica in de markt hebben gezet. Een overzicht van deze medicatie.

14-11-2014 | door Marloes Dankers, Paul Geels, Ruud Coolen van Brakel

Hypotensie na start van SGLT-2-remmer

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontving één melding van hypotensie en één melding van acute nierinsufficiëntie bij het gebruik van de SGLT-2-remmer dapagliflozine. Mogelijk speelden hierbij interacties met andere medicatie een rol.

14-11-2014 | door Linda Härmark, Loek de Jong en Roya Atiqi

Beter goed dan lang leven

Een eenzame heer op leeftijd heeft veel last van opvliegers waardoor hij zijn sublinguale nitraat, dat deze bijwerking verergert, niet inneemt. Met alle risico’s van dien. De boosdoener blijkt amlodipine, dat dus wordt gestopt.

14-11-2014 | door Anne Leendertse en Mike Nettekoven

‘Onacceptabel als eigen risico verder omhoog zou gaan’

Zorgverzekeraar DSW schat dat 3 à 4% van de mensen niet de juiste zorg krijgt vanwege het eigen risico, zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen. Dat weerhoudt patiënten ervan naar de apotheker te gaan om hun medicijnen te halen. Ook gaan ze niet naar het ziekenhuis voor noodzakelijke zorg. “Het eigen risico is voor hen te hoog.”

14-11-2014 | door Frits Baltesen

NHG: ADHD-medicatie is nooit de enige behandeling

Huisartsen met voldoende expertise en samenwerkingsverbanden met andere hulpverleners kunnen voortaan kinderen met ADHD zonder andere psychiatrische aandoeningen zelf behandelen. Volgens apotheker Karen de Leest geeft de nieuwe standaard “duidelijke handvatten: eerst leefregels, en bij onvoldoende effect eventueel methylfenidaat.”

14-11-2014 | door c.reinders@knmp.nl

Medicatiebeoordeling: zoeken naar juiste patiënt

Rondom medicatiebeoordeling is er nog het nodige onderzoek te doen. Zo is nog niet duidelijk welke patiënt het meeste baat heeft bij een medicatiebeoordeling en in welke mate dit bijdraagt aan bijvoorbeeld de kwaliteit van leven. Een overzicht van de huidige kennis over medicatiebeoordelingen.

14-11-2014 | door Henk-Frans Kwint en Sanne Verdoorn

Geen contracteerplicht voor zorgverzekeraar Menzis

Volgens de rechter hoefde Menzis geen overeenkomst farmaceutische zorg 2014 te sluiten met een apotheek, die dat vorderde in kort geding. De zorgverzekeraar had op zijn website een stop in het inkoopbeleid gepubliceerd.

14-11-2014 | door Catelijne Bach en Dagmar Nuijten

Canagliflozine

Canagliflozine is een SGLT-2-remmer voor de behandeling van diabetes type 2 die samen met dapagliflozine in één cluster in het GVS is opgenomen.

14-11-2014 | door Wil Toenders en Folkert de Groot

Tapentadol

Tapentadol is een opioïde voor orale toediening. Het Zorginstituut heeft geadviseerd om de tabletten met verlengde afgifte op te nemen in het GVS.

14-11-2014 | door Wil Toenders en Folkert de Groot

Doseringscontrole in de G-Standaard

Van de tandarts komt een recept binnen voor driemaal daags ibuprofen 600 mg. Bij aanschrijven laat het AIS een overdoseringssignaal van 112% zien. Hoe kan dat?

14-11-2014 | door Ka Man Cheung

Masterdiploma

14-11-2014 | door KNMP
Back to top