Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 37, jaar 2014

12 september 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Solidariteit

column

12-09-2014 | door Ruud Coolen van Brakel

Ziekenhuisapotheken bundelen krachten

Met de oprichting van het Academisch Centrum voor Specialistische Farmaceutische Zorg borgen de apothekers van het Radboudumc en het Maastricht UMC een intensieve samenwerking. Dat hebben de besturen van de ziekenhuizen vorige week bekendgemaakt.

11-09-2014 | door Edwin Bos

Herexamen 2014 PW 37

Welke van de onderstaande atypische antipsychotica veroorzaakt gemiddeld de sterkste stijging van de prolactinespiegel? a. aripiprazol; b. olanzapine; c. risperidon; d. quetiapine.

12-09-2014 | door G. van den Brink

Bloeddruk: zelfmonitoring

Zelfmonitoring leidt bij patiënten met een hoog cardiovasculair risico tot een betere bloeddrukcontrole dan gebruikelijke zorg.

11-09-2014 | door DEB422443

Correcties

08-09-2014 | door PW

FIP-award voor KNMP'er Frans van de Vaart

Manager Frans van de Vaart van de KNMP heeft op het jaarlijkse congres van de International Pharmaceutical Federation (FIP) in de Thaise hoofdstad Bangkok gisteren een onderscheiding gekregen voor zijn vele verdiensten voor de farmacie in de wereld. FIP-president Michel Buchmann heeft Van de Vaart een FIP Fellowship voor ‘practice’ overhandigd.

01-09-2014 | door m.croon@pw.nl

Vaccin griepvarianten

Amerikaanse onderzoekers hebben een vaccin ontdekt dat mogelijk immuniteit geeft tegen alle stammen van het influenzavirus, zo blijkt uit een publicatie in Proceedings of the National Academy of Sciences.

11-09-2014 | door PW

Epoëtine beschermt prematuren

Te vroeg geboren baby’s hebben minder kans op hersenschade als ze binnen 42 uur na de geboorte worden behandeld met een hoge dosis erytropoëtine.

11-09-2014 | door PW

Geen zilver voor brandwonden bij kinderen

Kinderen met tweedegraads brandwonden kunnen het beste een behandeling krijgen met producten zonder zilver. Dat blijkt uit een meta-analyse van twaalf studies die is gepubliceerd in Wound Repair and Regeneration (epub 5 juni 2014).

11-09-2014 | door PW

Kristalvorming bij dantroleen

Dantroleennatrium (Dantrium IV) bevat na reconstitutie mogelijk kristallen, zo meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Toediening van de kristallen geeft een verhoogd risico op reacties rondom de injectieplaats zoals erytheem, huiduitslag, zwelling, lokale pijn, tromboflebitis en weefselnecrose.

11-09-2014 | door PW

5% EU’s is sterktewisseling

Bij wisseling van doseringssterkte mogen apothekers vanaf 2015 geen tarief voor een begeleidingsgesprek bij een eerste uitgifte berekenen. 5% van de eerste uitgiftes betreft een sterktewisseling.

09-09-2014 | door SFK

Franchiser pakt steeds groter deel apotheekmarkt

Bijna drie kwart van de apotheken is verbonden aan een keten of formule. Waar staan de ketens en formules met de ontwikkeling van farmaceutische zorg? Hebben ze de richtlijnen geïmplementeerd, welke zorgprojecten zijn ze gestart en heeft zelfzorg groeipotentieel?

12-09-2014 | door Edwin Bos

Diarree: even stoppen met antihypertensiva verstandig

Probiotica en looizuren hebben geen plek bij de behandeling van diarree volgens de herziene NHG-Standaard Acute diarree, omdat het effect hiervan onvoldoende is bewezen. Verder biedt deze standaard aanknopingspunten voor het FTO. Bij diarree kan aanpassing van de medicatie nodig zijn.

12-09-2014 | door Marc de Leeuw

Cabazitaxel: overdoseringen door ontbreken informatie

Onduidelijke instructies in de productinformatie van cabazitaxel leidden zowel nationaal als internationaal tot overdoseringen. Na de eerste incidenten paste de fabrikant de instructies aan zonder dit voldoende helder te communiceren naar zorgverleners, waardoor de fouten bleven optreden.

09-09-2014 | door c.reinders@knmp.nl

Medicatie epileptici: niet meer miskramen

Vrouwen met epilepsie die tijdens de zwangerschap anti-epileptica in een lage dosis gebruiken, hebben geen hoger risico op een spontane abortus dan vrouwen die deze middelen niet gebruiken. De kans hierop neemt wel toe bij gebruik van anti-epileptica voor een andere indicatie.

10-09-2014 | door Cindy Reinders

Toch geen protectie bisfosfonaten

Bisfosfonaten beschermen niet tegen borstkanker. Dat blijkt uit twee gerandomiseerde, dubbelblinde studies.

09-09-2014 | door PW

TNF-alfaremmers: tumor niet terug

TNF-alfaremmers verhogen niet de kans op het terugkeren van borstkanker. Dat blijkt uit een Zweedse cohortstudie onder 240 patiënten met reumatoïde artritis en borstkanker in de voorgeschiedenis.

10-09-2014 | door PW

Insuline: langer leven na MI

Intensieve insulinetherapie zorgt dat patiënten met diabetes type 2 na een acuut myocardinfarct (MI) langer leven, zo blijkt uit de Zweedse DIGAM 1-trial, waarin 306 patiënten een intensieve behandeling kregen en 314 de gebruikelijke glucoseverlagende middelen.

10-09-2014 | door PW

Apotheekdata essentieel voor onderbouwing van farmazorg

Het Upper-netwerk voor onderzoek en stages ondersteunt apothekers bij evidence-based handelen. Het verbeteren van de patiëntenzorg en van het beroep zijn belangrijke redenen voor apothekers om deel te nemen aan dit netwerk, zo blijkt uit een enquête.

12-09-2014 | door Ellen Koster, Lyda Blom, Marcel Bouvy

Nieuwe wet vraagt verandering personeelsbeleid werkgevers

Door invoering van de Wet Werk & Zekerheid (WWZ) op 1 januari en 1 juli 2015 vinden in het arbeidsrecht ingrijpende wijzigingen plaats. Het is belangrijk dat werkgevers zich goed laten informeren over de arbeidsrechtelijke gevolgen. Daarom organiseert de KNMP met advocatenkantoor Ten Holter Noordam de cursus Wet Werk & Zekerheid.

12-09-2014 | door Michiel Hartkamp
Back to top