Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 14, jaar 2014

150 jaar Pharmaceutisch Weekblad

4 april 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Vernieuwd farmaceutisch museum geheel virtueel

Nederland kent vanaf april 2014 voor het eerst een volledig virtueel museum: het nieuwe Nationaal Farmaceutisch Museum (NFM). De unieke collectie is weer voor iedereen te bezichtigen. Gewoon, thuis vanachter de computer.

04-04-2014 | door Peter van den Hooff en Toine Pieters

Farmaciegeschiedenis herleeft in loods in Urk

Wat heeft Urk, het pittoreske vissersplaatsje in Flevoland, met de farmacie? Alles! Op het bedrijventerrein van Urk, te midden van palingrokerijen en bouwbedrijven, staat een loods die bij binnenkomst omgetoverd blijkt te zijn tot Farmaceutisch Historisch Erfgoed.

04-04-2014 | door KNMP

Geen kousen breien, maar geneesmiddelen bereiden

Bijna drie kwart van de afgestudeerde apothekers is tegenwoordig vrouw. Eind negentiende eeuw was dat wel anders. Charlotte Jacobs ondervond als eerste vrouwelijke student farmacie veel weerstand. “Veel navolging zal zeker het voorbeeld niet vinden”, schreef de hoofdredacteur van het Pharmaceutisch Weekblad in 1881.

04-04-2014 | door Edwin Bos

‘Opwijrda? Maar dát is een beroemde naam ...’

Toen Gudo Opwijrda (75) in 1957 farmacie ging studeren in Leiden en zich voorstelde aan professor Vogelenzang, was het even stil. “Opwijrda? Maar dát is een beroemde naam ...”, zei hij. Gudo Opwijrda verbaasd: “Professor, hoe bedoelt u?”

04-04-2014 | door Frits Baltesen

Toverbal met venijn: de vele gedaanten van aspirine

Aspirine is een van de oudste en meest gebruikte synthetische geneesmiddelen die in de apotheek verkrijgbaar zijn. Al 115 jaar zijn apothekers bekend met de chemische samenstelling van dit wonderbaarlijke middel. “Het schijnen vooral dames, jonge en oude, te zijn, die zich ware ‘aspirinophagen’ betoonen.”

04-04-2014 | door Toine Pieters

‘Apotheker heeft te weinig grip op geneesmiddelkeuze arts’

De farmacotherapie heeft de afgelopen 150 jaar een enorme vlucht gemaakt. De rol van de apothekers in de behandeling met geneesmiddelen mag nog wel wat prominenter, stelt emeritus hoogleraar farmacotherapie Arijan Porsius. Zo moeten ze meer invloed krijgen op de geneesmiddelkeuze van de arts.

04-04-2014 | door Marc de Leeuw

Anticonceptie: een farmaceutische revolutie

Van alle groepen geneesmiddelen heet er maar één ‘de pil’: de orale anticonceptiva. Niet alleen zijn het de meest geslikte ‘pillen’, ze hebben ook een enorme invloed gehad op onze cultuur. De vraag is echter of het wel geneesmiddelen zijn: ze genezen immers niet.

04-04-2014 | door Kees van Grootheest

Familie Hupperetz: 150 jaar in de openbare farmacie

Opvolging is nooit een probleem geweest in de Limburgse apothekersfamilie Hupperetz. In 150 jaar tijd is er veel veranderd, maar volgens vader Jules en zoon Julian blijft het mooiste van het apothekersvak behouden. “Apothekers vinden altijd een oplossing, ze zijn erg plooibaar.”

04-04-2014 | door Edwin Bos

Herexamen 2014 PW 14

Hoe kunt u bij het dichtsmelten van een ampul eenvoudig voorkomen dat zich in de hals druppels vormen van de injectievloeistof? a. de hals goed verhitten; b. de ampul in ijs plaatsen; c. de ampul voorzichtig schudden; d. een krachtige luchtstroom over de opening leiden.

04-04-2014 | door J.J. Hofman

Mededeelingen en verscheidenheden

Een selectie uit de inhoud van 150 jaren Pharmaceutisch Weekblad.

04-04-2014 | door PW

Van Rennie tot PPI

Rond 1935 kwam het maagzuur neutraliserende geneesmiddel Rennie beschikbaar. Tegenwoordig gebruiken jaarlijks bijna 3 miljoen mensen een protonpompremmer (PPI) om de aanmaak van maagzuur te remmen.

04-04-2014 | door SFK

Spotprenten

vier historische spotprenten over apotheken en apothekers

04-04-2014 | door PW

Nederlandse apotheker: luis in de pels van de industrie

Nederlanders zijn van oudsher meesters in de magistrale en officinale bereidingen. Tot ongenoegen van buitenlandse farmaceutische bedrijven, die met afgrijzen zagen hoe hun spécialités werden nagemaakt. De softenonaffaire legde de ongebreidelde bereidingen aan banden.

04-04-2014 | door Toine Pieters

Liefde voor ’t vak gaat over van generatie op generatie

Met een moeder als apotheker en oma als apothekersassistent, trok het vak Lisanne Verwiel al vroeg. Als vierdejaars student farmacie vindt zij het aantal oefenuren voor de bereidingstoetsen nog maar beperkt. In tegenstelling tot haar oma, die als apothekersassistent hele dagen met de hand poeders vouwde of zetpillen draaide.

04-04-2014 | door Cindy Reinders

Milošević en het Maasmeisje: wat medicatie al niet vermag

Zijn expertise droeg bij aan de vrijlating van Lucia de B. En aan het ontmaskeren van Milošević bij zijn strategie om een hypertensie te induceren. De forensische toxicologie en farmacologie zijn niet weg te denken uit de Nederlandse misdaadhistorie. Donald Uges: “Bij een plotse dood na vreemd gedrag is obductie altijd aan te raden.”

04-04-2014 | door Mariël Croon

Mooiste tijd tussen de bloemen in India

Hugo van der Meer (88), de vader van KNMP-voorzitter Rik, studeerde farmacie, was inspecteur en directeur bij Philips-Duphar. Zijn tijd als expat in India was het mooist. Kriskras door het land op zoek naar bloemen en planten met werkzame stoffen. Kindermeisje Maria had kleuter Rik onder haar hoede.

04-04-2014 | door Frits Baltesen

75 praescripties choleramixtuur in ééne apotheek

“De bekende choleradrank van Dr. Bleeker wordt voornamelijk te Rotterdam, ’s-Gravenhage en Dordrecht in grote hoeveelheid afgeleverd”, vermeldde het Pharmaceutisch Weekblad no. 2 van 1866: 75 praescripties op één dag in ééne apotheek.

04-04-2014 | door PW
Back to top