Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 10, jaar 2014

dossier Voeding en geneesmiddelen

7 maart 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

KNMP Wetenschapsdag

Beatrix Theater Utrecht

07-03-2014 | door PW

‘Diëtetiek en de apotheek onder één dak’

De grens tussen farmacie en voeding vervaagt. Toch zijn het nog steeds twee heel verschillende werelden.

07-03-2014 | door PW

‘Gastric-bypass beïnvloedt farmacokinetiek’

“We weten nog verdraaid weinig van de invloed die bariatrische chirurgie heeft op de kinetiek van geneesmiddelen.”

07-03-2014 | door PW

‘Voeding ouderen vraagt meer onderzoek’

Polyfarmacie is een bijzonder probleem bij geriatrische patiënten. We veronderstellen dat veel medicatie slikken gevolgen heeft voor de (micro)nutriëntenstatus, maar daarvoor is weinig wetenschappelijk bewijs.

07-03-2014 | door PW

‘Patiënt heeft vragen over functional foods’

Hoe de juiste dosering amoxicilline te bepalen voor een patiënt van 210 kilo? En wat betekent obesitas voor het verdelingsvolume en de klaring?

07-03-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 10

Welke van de onderstaande bewering(en) over hoofdpijn is/zijn juist? A. Bij migraine wordt geadviseerd om een triptan pas te starten bij de aanvang van de hoofdpijnaanval en niet al bij het optreden van een aura. B. Bij volwassenen is topiramaat eerste keus voor profylactische behandeling van migraine. C. Bij chronische spanningshoofdpijn kan de huisarts profylactisch een bètablokker voorschrijven. D. Bij medicatieovergebruikshoofdpijn wordt geadviseerd de patiënt door te verwijzen naar de neuroloog om de medicatie af te bouwen.

07-03-2014 | door Geneesmiddel Informatie Centrum

Hoogste kwaliteit

column

07-03-2014 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

Nieuwe leden

07-03-2014 | door KNMP

Codeïne niet bij CYP2D6 UM

Het EMA heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van codeïne voor pijnbestrijding bij kinderen. De conclusie over de invloed van CYP2D6 UM geldt ook voor volwassenen.

07-03-2014 | door Mandy van Rhenen

Depressieve patiënt vooral gebaat bij EPA in omega 3

Mensen met een depressie lijken baat te hebben bij omega-3-vetzuren, blijkt uit een meta-analyse. De verhouding tussen eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) is daarbij van belang. Om de patiënt te voorzien van een effectieve therapie verdienen voedingssupplementen de voorkeur boven regelmatige consumptie van omega-3-rijke vissen.

07-03-2014 | door Geurt van den Brink

‘Kijk ook naar de voeding’

Let bij onverklaarbare interacties ook eens op de voeding van de patiënt, is het advies van apotheker en docent Chiel Ebbelaar. Hij geeft apothekers nascholing over de interacties tussen voeding en geneesmiddelen.

07-03-2014 | door Marc de Leeuw

Integrale farmazorg nodig

Verschillende farmaceutische zorgactiviteiten vragen een geïntegreerde benadering, stellen apothekers Bart van den Bemt en Victor Huiskes. Zij introduceren de Medicatie Management Piramide.

07-03-2014 | door Bart van den Bemt en Victor Huiskes

Niet meer dan één glas grapefruitsap per drie dagen

Sinaasappelsap kan de biologische beschikbaarheid van fexofenadine verlagen. Maar in hoeverre zijn deze en dergelijke interacties voor de praktijk van belang? Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP geeft een aantal praktische handvatten.

07-03-2014 | door Marc de Leeuw

Alertheid vereist bij hoog gedoseerde vitaminepillen

Als een patiënt zich presenteert met onverklaarbare klachten, zouden apothekers en artsen ook moeten nagaan of er vitaminepreparaten in het spel zijn. Lareb ontving diverse meldingen van bijwerkingen bij gebruik van hooggedoseerde vrij verkrijgbare vitaminepreparaten.

07-03-2014 | door Florence van Hunsel, Sonja van de Koppel, Agnes Kant

Probiotica gunstig bij infectie met Clostridium difficile

Het afgelopen jaar is er een opmerkelijk groot aantal veelbelovende internationale wetenschappelijke A-publicaties verschenen met als onderwerp de preventie en bestrijding van de ‘terugkerende’ Clostridium difficile-infectie.

07-03-2014 | door Eric Claassen

Rol apotheker bij voeding als multiple target pharmacology

Voeding speelt een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. De voedingswetenschap beweegt zich daarmee in dezelfde richting als de farmacologie, betoogt prof. dr. Renger Witkamp.

07-03-2014 | door Renger Witkamp

Apotheekfonds helpt starter bij overname

Voor jonge startende apothekers is het al jaren moeilijk een apotheek over te nemen. Apotheekfonds Pharma Connect, een nieuw initiatief van groothandel Pluripharm en b+p Belasting-adviseurs, brengt startende en verkopende apothekers en beleggers met elkaar in contact.

07-03-2014 | door DEB420720

Eeuwigheid

redactioneel

07-03-2014 | door m.croon@pw.nl

Veel support voor advies probiotica bij antibiotica

Service Apotheek mocht geen gezondheidseffecten claimen voor een probioticum van het eigen huismerk, zo oordeelde de Reclame Code Commissie vorig jaar. Aanleiding was een klacht van een klant: het zou gevaarlijk zijn en niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar er is toenemend bewijs voor het nut van probiotica.

07-03-2014 | door Cindy Reinders en Mariël Croon

‘Veel pillen pakken voor oudere patiënt slecht uit’

Geriater Rob van Marum ziet mogelijkheden om de farmaceutische zorg bij ouderen te verbeteren, zegt de recent benoemde bijzonder hoogleraar aan het VUmc. Hij pleit ervoor meer te kijken naar de praktische winst die ouderen hebben van geneesmiddelen. Ouderen kunnen hun basisconditie opvoeren door zich beter te voeden.

07-03-2014 | door Frits Baltesen

Rem op apothekersassistenten

Terwijl het aantal apotheekvestigingen in 2013 is gedaald, is het aantal werkzame openbaar apothekers met 1% juist licht toegenomen. Het aantal apothekersassistenten laat daarentegen een terugloop zien.

06-03-2014 | door SFK

Ook omega 3/6 effectief bij ADHD

Een combinatie van omega-3/6-vetzuren geeft een vergelijkbaar effect als methylfenidaat bij kinderen met ADHD, en zonder de bijwerking hyporexia.

06-03-2014 | door Marc de Leeuw

Rol microbioom bij autisme

Mogelijk is er verband tussen het darmmicrobioom en autisme. Caroline de Theije (Universiteit Utrecht) injecteerde zwangere muizen eenmalig met valproïnezuur, dat bij prenatale blootstelling de kans op autisme verhoogt.

06-03-2014 | door PW

Mutatie: eculuzimab inactief

Eculuzimab, een monoklonaal antilichaam gebruikt bij paroxismale nachtelijke hemoglobinurie (PNH), werkt niet bij patiënten met een mutatie in complementeiwit C5 (c.2654G ->A).

06-03-2014 | door PW

Pritelivir: optie bij HSV-2

Pritelivir, de eerste helicase-primaseremmer, zorgt dat mensen besmet met herpessimplexvirus-2 (HSV-2) minder lang virusdeeltjes uitscheiden.

06-03-2014 | door PW

Vier middelen toegevoegd aan G-Standaard

Per 1 maart zijn de volgende middelen in de G-Standaard opgenomen.

06-03-2014 | door PW

Indicatie strontiumranelaat ingeperkt

De CHMP stelt dat de risico/batenbalans voor strontiumranelaat (Protelos/Osseor) positief is, mits de indicatie wordt aangescherpt.

06-03-2014 | door PW

Fibrose door methysergide

De CHMP adviseert beperking van het gebruik van methysergide-bevattende geneesmiddelen omdat deze middelen fibrose kunnen veroorzaken.

06-03-2014 | door PW

Fabrikanten vragen herbeoordeling

De producenten van Masiviera (masitinib), Nerventra (laquinimod), Reasanz (serelaxin) en Translarna (ataluren) hebben een herbeoordeling aangevraagd voor deze geneesmiddelen.

06-03-2014 | door PW

Vijfmaal positief advies

De CHMP, het geneesmiddelbeoordelingscomité van het EMA, adviseert een handelsvergunning voor de volgende nieuwe geneesmiddelen.

06-03-2014 | door PW

Antihypertensiva verhogen valkans oudere

Antihypertensiva verhogen de valkans bij ouderen, vooral als ze al eerder vielen.

27-02-2014 | door DEB422443

Vaccin: minder longontsteking bij ouderen

Een vaccinatie, Prevenar-13, vermindert de kans op longontsteking bij ouderen. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd onder leiding van het UMC Utrecht.

26-02-2014 | door DEB422443
Back to top