Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 03, jaar 2014

17 januari 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Cetuximab alleen bij wild-type coloncarcinoom

Cetuximab moet alleen gegeven worden aan patiënten met wild-type RAS-gemetastaseerd coloncarcinoom. De contra-indicatie voor cetuximab in combinatie met oxaliplatine-bevattende chemotherapie (bijvoorbeeld FOLFOX4) betreft nu alle patiënten met mCRC met gemuteerd RAS of met onbekende RAS-status.

17-01-2014 | door PW

Herexamen 2014 PW 3

Welke van de onderstaande antiarrhythmica is het meest geschikt voor herstel van het sinusritme bij een patiënt die lijdt aan atrium-fibrilleren en aan ernstig hartfalen? a. sotalol; b. amiodaron; c. digoxine; d. metoprolol.

17-01-2014 | door T. Schalekamp

Goede voornemens

De deadline voor deze column was 1 januari 2014. Een dag van rust, reflectie en vooruitkijken. Hierbij horen uiteraard goede voornemens.

17-01-2014 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen

‘Apotheker moet kwartier uittrekken voor tweede uitgifte’

Eigenlijk is het vreemd dat er geen handboek farmaceutische patiëntenzorg was, zegt Han de Gier, hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg in Groningen en adviseur bij Health Base. Dus schreef hij het handboek met een aantal prominente auteurs. “De eerste en tweede uitgifte bij de start van een chronische medicatie kunnen veel beter.”

17-01-2014 | door Frits Baltesen

Houdbaarheidsonderzoek bereiding kan stuk efficiënter

Het NVZA-protocol voor houdbaarheidsonderzoek van bereidingen in ziekenhuisapotheken levert een grote werklast op. De auteurs van dit artikel hebben in het UMC Utrecht een onderzoeksmethode geïntroduceerd die aanzienlijke tijdwinst oplevert.

17-01-2014 | door R.W. Neijzen, A.E.S. van der Hoeven, B. Maat, F.F.T. Ververs en P.C.W. Meulenhoff

Kosteneffectiviteit

Zorguitgaven leggen een groeiend beslag op onze welvaart. Dit dwingt ons tot een gerichte keuze, middels kosteneffectiviteit. Het toepassen hiervan is lastig.

17-01-2014 | door Martina Teichert

Zelf bereiden in gevarenzone

De financiële basis voor apotheken om zelf te bereiden valt weg. Volgens apotheker Carolyn van Dijk is de opname van meer doorgeleverde bereidingen in de G-Standaard zelfs de genadeklap voor de zelfbereidende apotheek.

17-01-2014 | door Edwin Bos

Overheveling fertiliteitshormonen: opnieuw logistieke uitdaging

Fertiliteitshormonen zijn de derde groep specialistische geneesmiddelen die zijn overgeheveld naar het ziekenhuis. De Radboud Apotheek verstrekt deze geneesmiddelen op de polikliniek. Openbare apotheken in Zuid-Holland blijven fertiliteitshormonen leveren in opdracht van de ziekenhuizen. De NVPF en de NVZA roepen apothekers op te melden als patiënten onnodig naar het ziekenhuis moeten rijden.

17-01-2014 | door Edwin Bos

Eerlijke kans

redactioneel

17-01-2014 | door Edwin Bos

Onvolledig EPD schaadt medicatiebewaking

Apothekers missen essentiële bewakingssignalen door onvolledige elektronische patiëntendossiers (EPD). Dat blijkt uit onderzoek onder zestig Nederlandse apotheken verbonden aan UPPER.

16-01-2014 | door Cindy Reinders

Griepvaccin voor kinderen

Bij matige tot ernstige griep is een quadrivalent influenzavaccin (QIV) bij kinderen van 3 tot 8 jaar effectiever dan een trivalent vaccin. De effectiviteit is vergelijkbaar bij alle vormen van griep.

16-01-2014 | door PW

Medicijn in potje handigst

Een op de vier patiënten ouder dan 65 jaar ervaart problemen met het openen van een verpakking omeprazol. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit Utrecht.

15-01-2014 | door PW

Geen autisme door SSRI’s

SSRI’s tijdens de zwangerschap geven geen verhoogd risico op autisme. Dit blijkt uit een Deense cohortstudie onder 626.875 kinderen. Eerder werd een tweemaal verhoogd risico gesuggereerd.

15-01-2014 | door PW

CMDh steunt inperking acipimox

De toepassing van acipimox wordt beperkt tot bepaalde vormen van hyperlipoproteïnemie.

14-01-2014 | door PW

Tripeltherapie met linagliptine

Linagliptine is toegelaten voor combinatie met metformine en insuline.

14-01-2014 | door PW

Goedgekeurde en afgewezen handelsvergunningen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) en de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) is in december gekomen tot onder meer de volgende adviezen.

14-01-2014 | door PW

Zorg over wijzigingen in 2014

Het stoppen van de vergoeding van Diane 35 en de verhoging van het eigen risico zijn voor de farmaceutische zorg de belangrijkste wijzigingen in het basispakket die de overheid heeft aangekondigd. Apothekers hebben echter meer zorg over veranderingen die de overheid niet vermeldt.

14-01-2014 | door SFK

Apothekers verwachten meer drukte in februari

“Klanten aan de balie kijken een beetje wazig als ik hen vertel over de nieuwe regels over de eerste uitgifte, en knikken daarna ‘ja’”, zegt apotheker Jonathan Lie van Apotheek Het Eiland in Leerdam. “Patiënten denken dat het meevalt. Maar als ze over een paar weken de factuur van hun zorgverzekeraar krijgen, zullen ze zeker met vragen bij ons komen.”

09-01-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Rechter: Achmea mag Regenboog Apotheken contract weigeren

Zorgverzekeraar Achmea hoeft de acht vestigingen van Regenboog Apotheek geen contract aan te bieden. Volgens de rechter is de weigering van Achmea geoorloofd omdat de apotheekketen onzorgvuldig zou hebben gehandeld met declaraties van het zelf bereide methylfenidaat retard Regenboog. Voor de acht apotheken dreigt een faillissement. Regenboog Apotheek gaat in hoger beroep.

06-01-2014 | door DEB420720
Back to top