Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 48, jaar 2013

dossier Reumatologie

29 november 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Risico op therapieontrouw is voorspelbaar

Over de factoren die van invloed zijn op therapietrouw bij startende patiënten is nog heel weinig bekend. Psycholoog Annelieke Pasma onderzoekt waarom recent gediagnosticeerde patiënten met inflammatoire artritis hun therapie met DMARDs wel of niet succesvol starten. “De ideeën die een nieuwe patiënt heeft over geneesmiddelen zijn van grote invloed op de therapietrouw.”

06-12-2013 | door Edwin Bos

Positief effect stamcellen

Stamceltherapie bij artrose levert veelbelovende resultaten op. Dat blijkt uit onderzoek van orthopedisch chirurg in opleiding Gerben van Buul, die hierop 28 november promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

29-11-2013 | door PW

Nieuwe leden

29-11-2013 | door KNMP

Apotheker in basisteam osteoporosezorg

Het gebruik van medicatie is een onderdeel van de effectieve behandeling van osteoporose, maar de therapietrouw is laag. Veel vragen waar de patiënt mee zit, kunnen door de apotheek worden beantwoord.

29-11-2013 | door Nicolette van Horssen

Samenwerken

Zich verdiepen in complexe medicatie, dat is wat poliklinisch apotheker Madelinde Vaane-Boot graag doet. Daarbij steekt ze veel energie in het compleet krijgen van medicatieoverzichten.

29-11-2013 | door Marc de Leeuw

Brilstand

column

29-11-2013 | door Léon Tinke

Winst

redactioneel

29-11-2013 | door Marc de Leeuw

‘Ik loop niet op voeten, maar op wilskracht’

Al in haar jeugd kreeg Marieke Voshaar (47) reumatoïde artritis. Ze besloot zich er niet bij neer te leggen. Ze heeft een flinke portie wilskracht, maar het was niet altijd makkelijk. De komst van de eerste biological veranderde haar leven.

29-11-2013 | door Frits Baltesen

Afbouwen en stoppen van infliximab loont

Afbouwen of stoppen van infliximab is mogelijk bij een meerderheid van patiënten met reumatoïde artritis bij wie de ziekte een stabiele lage activiteit heeft. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op, terwijl de kwaliteit van leven niet minder wordt. Het blijft echter zoeken naar variabelen die voorspellen bij welke patiënten afbouwen en stoppen succesvol zal zijn.

29-11-2013 | door Aatke van der Maas

Risico op therapieontrouw is voorspelbaar

Over de factoren die van invloed zijn op therapietrouw bij startende patiënten is nog heel weinig bekend. Psycholoog Annelieke Pasma onderzoekt waarom recent gediagnosticeerde patiënten met inflammatoire artritis hun therapie met DMARDs wel of niet succesvol starten. “De ideeën die een nieuwe patiënt heeft over geneesmiddelen zijn van grote invloed op de therapietrouw.”

29-11-2013 | door Edwin Bos

Farmaceutische zorg loont bij RA-patiënten

Apothekers uit zowel de eerste als de tweede lijn kunnen veel betekenen voor patiënten met RA. Comorbiditeit en comedicatie vragen om zorgvuldige begeleiding. Toch zijn niet alle interacties klinisch relevant.

29-11-2013 | door Bart van den Bemt

Overgevoeligheid voor intraveneus ijzer

Ernstige, soms fatale overgevoeligheidsreacties kunnen optreden wanneer ijzerproducten intraveneus worden toegediend. Ook wanneer een eerdere toediening, waaronder een proeftoediening met negatief resultaat, goed werd verdragen.

29-11-2013 | door PW

Melatonine aan banden

Voor melatoninebevattende producten in de vrije verkoop geldt dat deze niet meer dan 0,3 mg melatonine mogen bevatten.

29-11-2013 | door PW

Patiënt zoekt heil bij visolie en kattenklauw

Vrijwel alle patiënten met reumatoïde artritis (RA) hebben wel eens alternatieve middelen geprobeerd. De helft is bij ten minste één alternatieve behandelaar geweest, of laat zich nog steeds behandelen, versus 20% van de algemene bevolking, aldus reumatoloog Hans Rasker. “Het effect wordt vertroebeld door het placebo-effect.”

28-11-2013 | door Mariël Croon

Syndroom van Tietze: pijnlijk en onderschat

Het syndroom van Tietze en costochondritis kenmerken zich door hevige pijn op de borst. Beide betreffen een reumatische aandoening, onschuldig, maar soms invaliderend.

28-11-2013 | door Mariël Croon

Meer hypothyreoïdie bij RA-patiënten

De prevalentie van hypothyreoïdie is verhoogd bij RA-patiënten. Dit concludeert reumatoloog in opleiding Hennie Raterman, die onlangs promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij adviseert te screenen op hypothyreoïdie wanneer de diagnose RA gesteld is.

28-11-2013 | door PW

Minder glucocorticoïden bij RA

Annexine-A1-mimetica kunnen mogelijk het gebruik van glucocorticoïden bij RA en andere inflammatoire aandoeningen verminderen.

28-11-2013 | door PW

Meten antistoffen TNF-blokkers zinvol

Het meten van antistoffen tegen een TNF-blokker is zinvol wanneer het effect uitblijft en switchen naar een andere TNF-blokker wordt overwogen. Dat blijkt uit onderzoek van reumatoloog in opleiding Anna Jamnitski die hierop 8 november promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

27-11-2013 | door Cindy Reinders

Leverschade bij agomelatine

Bij alle patiënten die agomelatine (Valdoxan) voorgeschreven krijgen, is controle van de leverfunctie van belang.

27-11-2013 | door PW

Nog steeds JIA tijdens adolescentie

Ondanks het gebruik van biologicals bij patiënten met juveniele idiopathische artritis (JIA) (ontstaan voor het zestiende levensjaar) is er bij 58% nog steeds ziekteactiviteit tijdens adolescentie en op jongvolwassen leeftijd.

27-11-2013 | door PW

RA: personalised medicine volgende stap

Personalised medicine is bij reumatoïde artritis (RA) in aantocht. Momenteel brengt een studie nauwkeurig in kaart welke factoren het verloop van RA en het succes van de therapie kunnen voorspellen. Vooralsnog is de behandeling van RA-patiënten vooral trial and error.

26-11-2013 | door Marc de Leeuw

Recall NovoMix 30 Flexpen

Niet alleen batches van NovoMix 30 Flexpen uit Nederland worden teruggeroepen, maar ook batches uit het buitenland die via paralleldistributie in Nederland in de handel zijn gebracht.

26-11-2013 | door PW

MTX beste met adalimumab

Patiënten die nog geen jaar RA hebben, hebben voordeel bij starten met methotrexaat (MTX) samen met adalimumab boven monotherapie met MTX.

26-11-2013 | door PW

Grotere rol poliklinische apotheek bij TNF-alfaremmers

Landelijke leveranciers namen tot 2012 het leeuwendeel van de verstrekkingen van TNF-alfaremmers voor hun rekening. Daarnaast liep één op de acht verstrekkingen via de wijkapotheek. Sinds de TNF-alfaremmers volledig uit het ziekenhuisbudget worden gefinancierd hebben poliklinische apotheken de rol van de wijkapotheek overgenomen.

25-11-2013 | door SFK

Inname acetylsalicylzuur kan beter ’s avonds

Acetylsalicylzuur innemen kort voor het slapengaan vergroot mogelijk het preventieve effect van dit middel tegen myocard- en herseninfarcten. Inname ’s avonds zorgt dat het beenmerg ’s ochtends iets minder bloedplaatjes aanmaakt dan normaal.

20-11-2013 | door DEB422443

Orale anticonceptiva: verdubbeling risico op glaucoom

Gebruik van orale anticonceptiva langer dan drie jaar verdubbelt bij vrouwen boven de 40 jaar het risico op glaucoom.

20-11-2013 | door DEB422443

Apothekers verliezen kort geding Achmea

De twintig Amsterdamse apothekers hebben het kort geding verloren waarin zij eisten dat Achmea stopt met een eigen prijslijst. Volgens de rechter hoeft Achmea niets te veranderen aan haar vergoedingssystematiek. De Amsterdamse apothekers overwegen een bodemprocedure te starten.

20-11-2013 | door DEB422443
Back to top