Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 32/33, jaar 2013

dossier Zelfzorg

9 augustus 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Nachtmelk

redactioneel

08-08-2013 | door Mariël Croon

RIVM: ouderen vaak over- of onderbehandeld

Gebrekkige communicatie tussen zorgverleners heeft een negatief effect op goede farmaceutische zorg. Het is een belangrijke oorzaak voor onder- en overmedicatie van ouderen die veel geneesmiddelen gebruiken. Het RIVM pleit voor een betere onderlinge afstemming.

08-08-2013 | door Frits Baltesen

Appnormaal

column

08-08-2013 | door Ruud Coolen van Brakel

Paracetamol: wees alert op grootgebruiker

Langdurig gebruik van paracetamol kan leiden tot irreversibele leverschade en medicatieafhankelijke hoofdpijn. Veel gebruikers van de vrij verkrijgbare pijnstiller weten echter niet wat het juiste gebruik is. Het is een taak van de apotheker overmatig gebruik te signaleren.

08-08-2013 | door Linda de Graaf

Zelfmanagement van vaginale flora loont

Fluor vaginalis komt veel voor maar de aard van de klacht weerhoudt vrouwen vaak om een arts te bezoeken. Zelfzorg is dan een uitkomst. Daartoe zijn meer mogelijkheden dan twintig jaar geleden. Risico’s zijn er ook. Een SOA kan over het hoofd worden gezien. Voorlichting is daarbij belangrijk.

08-08-2013 | door Mariël Croon

Suppletie met vitamine D voor iedereen

Alleen in de zomer maken mensen die genoeg in de zon komen voldoende vitamine D aan. In de winter zou iedere Nederlander het moeten suppleren. Dan is het in Nederland niet mogelijk om via de natuurlijke weg voldoende hoge serumspiegels te behalen. Tien vragen over vitamine D.

08-08-2013 | door Marc de Leeuw

Vrije verkoop melatonine ter discussie

Vrije verkoop van melatonine in hoge doseringen mag niet volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Deze instanties zullen dan ook hiertegen gaan optreden. Neuroloog Marcel Smits pleit er zelfs voor om alle doseringen melatonine uit de zelfzorgschappen te halen.

08-08-2013 | door Cindy Reinders

Vergoeding voedingssupplement in de knel

Hoewel het College voor zorgverzekeringen groen licht heeft gegeven voor de vergoeding van voedingssupplementen bij bepaalde ernstige stofwisselingsziekten, gebeurt dit in de praktijk nog niet. Patiënten en apotheken van academische centra draaien nu voor de kosten op.

08-08-2013 | door Mike Nettekoven

Zelfzorg biedt soelaas bij nutriëntentekort

Veel geneesmiddelen verlagen de spiegels van bepaalde vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen. Vooral bij chronisch gebruik is het belangrijk hiermee rekening te houden en zo nodig te voorzien in suppletie. Apotheker L.K. de Munck-Khoe becommentarieert een aantal van de belangrijkste bijwerkingen.

08-08-2013 | door Michiel Tent

‘Preventie, preventie, preventie …’

Diana Monissen wil resultaat. De bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland zet in haar provincie conventies overboord. Alle zorgverleners moeten uit hun hokjes om de zorg te verbeteren. Ze houdt een pleidooi voor preventie. “Preventie en herinrichting van de zorg bespaart zoveel geld dat je niet meer hoeft te bezuinigen op de zorg.”

08-08-2013 | door Frits Baltesen

Nieuw lid

08-08-2013 | door KNMP

Meer aandacht voor medische zelfzorghulpmiddelen

Het marktaandeel medische zelfzorghulpmiddelen binnen de Nederlandse zelfzorgmarkt groeit snel: in 2011 was dit aandeel 6%, een stijging van 20% ten opzichte van 2010. Maar welke evidence is er voor medische zelfzorghulpmiddelen? In de volgende herziene druk van Standaarden voor Zelfzorg – zomer 2014 – komt hiervoor meer aandacht.

08-08-2013 | door Jeltje Luinenburg

Zeehonden

Juli en augustus zijn voor Romke Boskma het drukst, want dan heeft de zeehondencrèche Pieterburen de meeste huilers: 150 babyzeehonden. Deze ziekenhuisapotheker zette daar de medische zorg op en wordt nu wereldwijd gevraagd als expert: “Een zeehond verschilt niet zo veel van een mens.”

08-08-2013 | door Frits Baltesen

Moleculaire beeldvorming van tumoren kan beter

De moleculaire beeldvorming van tumoren kan verbeteren door het gebruik van nieuwe gelabelde antilichamen. Anton Terwisscha van Scheltinga concludeert dit uit zijn promotieonderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

08-08-2013 | door PW

Herbeoordeling zolpidem

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) zal zolpidem bevattende geneesmiddelen opnieuw beoordelen.

08-08-2013 | door PW

Misbruik zelfmedicatie codeïne

Apothekers in Australië moeten betere voorlichting geven aan drugsverslaafden die ook codeïne slikken, dat in Australië als zelfzorgmiddel te koop is.

08-08-2013 | door PW

Van UR naar zelfzorg is lucratief

Het opgeven van de UR-status om een middel als zelfzorgmiddel geregistreerd te krijgen, levert zorgverzekeraars en fabrikanten soms veel geld op. Voor beslissingen op dit gebied is nu een farmaco-economisch model beschikbaar.

07-08-2013 | door Koos Brouwers

Ivabradine vergoed bij hartfalen

Ivabradine (Procoralan) heeft aangetoonde meerwaarde bij de behandeling van chronisch hartfalen.

07-08-2013 | door PW

PRAC kritisch op anticonceptiva

De hormonale anticonceptiva van de derde en vierde generatie liggen opnieuw onder vuur.

07-08-2013 | door PW

Polyfarmacie: ook zelfzorgkruiden

Het begrip polyfarmacie moet uitgebreid worden met ‘polyherbacy’.

07-08-2013 | door PW

Dabigatran: 12% therapieontrouw

De veronderstelling dat therapietrouw in klinisch onderzoek altijd beter is dan in de dagelijkse praktijk, is niet altijd waar.

06-08-2013 | door PW

UV-blocker meest typische ‘zomermiddel’

In de zomermaanden verstrekken apothekers sommige geneesmiddelen vaker dan in de winter, tot wel zes keer zo vaak. Middelen bij allergische reacties voeren de boventoon, maar de hoogste zomerindex is voor de receptplichtige UV-blocker Contralum Ultra.

06-08-2013 | door SFK

Bezwaar tegen schorsing hydroxyethylzetmeel

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft in juni aanbevolen de handelsvergunningen van hydroxyethylzetmeel bevattende infusie-oplossingen te schorsen.

06-08-2013 | door PW

Verbetering

01-08-2013 | door PW

Geen grond voor zorgen over GLP-1-agonisten

De CHMP heeft geen aanwijzingen gevonden dat GLP-1-agonisten het risico op bijwerkingen op de alvleesklier vergroten.

29-07-2013 | door DEB400060

Menzis vermindert rompslomp 'medische noodzaak'

Apothekers mogen aan Menzis-patiënten niet-preferente geneesmiddelen afleveren als de (huis)arts ‘MN’ (medische noodzaak) op het recept zet.

29-07-2013 | door PW

Meer oog voor vermoeidheid door longaandoening

Patiënten met astma of COPD vragen meer aandacht voor de invloed die de ziekte heeft op hun dagelijks leven en hebben behoefte aan meer ondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) dat gesubsidieerd werd door het Longfonds.

26-07-2013 | door c.reinders@knmp.nl
Back to top