Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 30/31, jaar 2012

27 juli 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Het PW debat

redactioneel

27-07-2012 | door Elma Stitzinger

Teken Tijd

column

27-07-2012 | door Steven Verhagen-Smits

Loxis

Medicijnzakjes die maandenlang staan te verstoffen in de afhaalkast; ze zijn een doorn in het oog van menig apotheker. Jouke de Jong uit Drachten besloot daar voor eens en altijd een eind aan te maken. Samen met broer Arjan bedacht hij Loxis, een softwareprogramma dat – na een ontwikkelperiode van tweeënhalf jaar – veel meer kan dan orde scheppen in de afhaalkast.

27-07-2012 | door Annemiek Veelenturf

Aanmeldingen als lid

Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.

27-07-2012 | door KNMP

Online veel vragen over medicijngebruik

Patiënten willen graag weten of een combinatie van medicijnen verantwoord is en welke bijwerkingen ze kunnen verwachten. Regelmatig hebben patiënten ook vragen over de verkrijgbaarheid en over het preferentiebeleid. Dat komt naar voren uit een analyse van de vragen die mensen stellen op de site apotheek.nl.

27-07-2012 | door Anneloes de Bruin en Lisanne Reijntjes

KNMP Zorginnovatieprijs najaar 2012

Ook dit najaar vindt de uitreiking van de KNMP Zorginnovatieprijs plaats.

27-07-2012 | door KNMP

Extra zorgvuldigheid bij kwaliteitsindicatoren

Met het doel te komen tot een zorgvuldige kwaliteitsmeting bij apotheken, is momenteel een expertgroep van openbaar apothekers bezig de kwaliteitsindicatoren farmacie te beoordelen.

27-07-2012 | door KNMP

Lyme: wachten met antibiotica

Bijna vier jaar hebben tientallen deskundigen honderden onderzoeken besproken in de werkgroep Richtlijn Lymeziekte van het Centraal Begeleidings Orgaan. De nieuwe richtlijn is in concept klaar. Belangrijkste conclusies: het aantal tekenbeten neemt fors toe, maar het advies is om na een tekenbeet niet altijd een antibioticum voor te schrijven.

27-07-2012 | door Frits Baltesen

Sneller op de markt

Met behulp van farmacogenetica kan klinisch onderzoek sneller en goedkoper, blijkt uit het proefschrift van promovendus Frederieke van der Baan. Ook een flexibele onderzoeksopzet kan daartoe bijdragen. Van der Baan toont verder het nut aan van farmacogenetica bij de behandeling met statines en psychofarmaca.

27-07-2012 | door Linda de Graaf

Politieke partijen: nu écht medicijnencheck

De zeven grote politieke partijen kondigen in hun verkiezingsprogramma’s geen nieuwe financiële verzwaringen aan voor apothekers. Wat mogen apothekers de komende vier jaar verwachten van politiek Den Haag? In dit overzicht de belangrijkste standpunten van VVD, PVV, SP, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks over apothekers en gezondheidszorg in hun verkiezingsprogramma’s en interviews met de fractiespecialisten van deze partijen in de Tweede Kamer.

27-07-2012 | door Frits Baltesen

Gebruik ADHD-middelen niet in te tomen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2011 aan 200.000 verschillende mensen een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij ADHD. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De stijging in de leeftijdsgroep van 20 tot 60 jaar lag met gemiddeld 19% hoger.

27-07-2012 | door SFK

Balanceren tussen begrijpelijk en volledig

Veel patiënten vinden de bijsluiters bij medicijnen onduidelijk en lang. Voor de farmaceutische industrie, het ministerie van VWS en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen reden om de teksten voortdurend aan te passen. Betrokken partijen balanceren tussen volledigheid en begrijpelijkheid. Is het tijd voor pictogrammen in de bijsluiter?

27-07-2012 | door Frits Baltesen

Aztreonam vanaf zes jaar

Cayston (aztreonam) mag nu ook gebruikt worden bij kinderen vanaf 6 jaar met cystische fibrose en chronische longinfecties met Pseudomonas aeruginosa, aldus het CHMP.

27-07-2012 | door PW

Corticosteroïden hebben geen zin bij rhinosinusitis

Corticosteroïden zijn bij klachten van neus- en bijholten niet effectiever dan symptomatische behandeling met paracetamol en neusdruppels. Dit blijkt uit promotieonderzoek van huisarts in opleiding Roderick Venekamp. Drie vragen aan Venekamp.

26-07-2012 | door PW

Positief advies ceftaroline

Zinforo (ceftaroline) kreeg een positief advies van het CHMP.

26-07-2012 | door PW

Glycopyrronium inhalatiecapsule

Novartis brengt een inhalatiecapsule op de markt met 44 mcg glycopyrroniumbromide onder de handelsnamen Enurev, Seebri en Tovanor.

26-07-2012 | door PW

Slokdarmkanker beter te behandelen

De overlevingskans van patiënten met operabele slokdarmkanker stijgt met een derde als zij voorafgaand aan de operatie worden behandeld met chemotherapie en bestraling. Dat blijkt uit onderzoek in acht Nederlandse ziekenhuizen.

25-07-2012 | door Loes Ariaans

Uitbreiding indicatie everolimus

Het CHMP heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicatie van Afinitor (everolimus).

25-07-2012 | door PW

Anapen soms onbetrouwbaar

De firma Lincoln Medical heeft een kwaliteitsgebrek geconstateerd bij de Anapen (epinefrine) auto-injectoren.

25-07-2012 | door PW

Matig effect zink bij verkoudheid

Zink verkort de duur van een verkoudheid met 1,65 dagen, blijkt uit een Canadese meta-analyse.

24-07-2012 | door PW

Nieuwe optie bij cocaïneverslaving

De alfa-1-blokker doxazosine is mogelijk effectief bij de behandeling van cocaïneverslaving. Dit blijkt uit een pilotonderzoek gepresenteerd op de 52ste jaarlijkse bijeenkomst van de New Clinical Drug Evaluation Unit (NCDEU) in Phoenix, Arizona.

24-07-2012 | door PW

Vitamine D: minstens 800 IE

Een gepoolde meta-analyse van gerandomiseerde studies bevestigt dat vitamine D alleen in doseringen vanaf 800 IE per dag effectief is in het voorkomen van botbreuken bij 65-plussers.

24-07-2012 | door PW

PW-debat: wat wil de politiek met de farmacie?

Ruim twee weken voor de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer staat de politiek centraal in het jaarlijkse PW-debat. De specialisten van diverse partijen vertellen wat er volgens hen moet gebeuren op het gebied van farmacie in de komende vier jaar.

19-07-2012 | door Frits Baltesen

FDA keurt hiv-remmer goed voor preventie

De FDA heeft een bestaande hiv-remmer, Truvada, goedgekeurd voor de preventie van hiv bij volwassenen. Het goedgekeurde middel is het eerste geregistreerde middel om volwassenen die nog niet besmet zijn met HIV hiertegen te beschermen.

18-07-2012 | door DEB422443

Koninklijke onderscheiding voor Ton Hoek (FIP)

Ton Hoek is dinsdag 17 juli benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Deze Koninklijke Onderscheiding kreeg hij uit handen van burgemeester Fons Hertog van de gemeente Huizen.

18-07-2012 | door DEB422443

Adviesorganisatie TravelAlert failliet

Als gevolg van een tegenvallende omzet is de Stichting TravelAlert failliet verklaard. TravelAlert verzorgde voorlichting, cursussen, advies en onderzoek over gezondheid en risico’s van reizen naar verre bestemmingen.

12-07-2012 | door DEB430255

ACE-remmers: minder risico longontsteking

ACE-remmers reduceren mogelijk het risico op longontsteking. Voor angiotensine-II-antagonisten ontbreekt een dergelijk verband. Patiënten die eerder een beroerte hadden of die van Aziatische oorsprong zijn, lijken het meest te profiteren van dit beschermende effect van ACE-remmers.

12-07-2012 | door DEB422443
Back to top