Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Intoxicatie: weten wat te doen

Behandelinformatie voor apothekers op toxicologie.org

In bijna zeventig monografieën op toxicologie.org staat informatie over de behandeling van intoxicaties die apothekers in de praktijk kunnen tegenkomen. Vanuit het Informatorium wordt hiernaar gelinkt. In acute situaties kan deze informatie levensreddend zijn.

PW36 - 07-09-2018 | door Atty Hielema, Kees Kramers en Frank Jansman

Schot in behandelperspectief intoxicatie groene knolamaniet

Ex vivo-onderzoek met humane nier- en lever-slices

Intoxicaties met de groene knolamaniet kunnen ernstig verlopen. De medicamenteuze behandeling is op dit moment voornamelijk gebaseerd op proefdieronderzoek en casuïstiek. Ex vivo-onderzoek met humane nier- en lever-slices biedt perspectief om de behandeling te optimaliseren.

PW36 - 07-09-2018 | door B.G.J. Dekkers, A.M. Broek, M. Ahmed, S. Notenboom, I.A.M. de Graaf, D.J. Touw

‘Niets zo mediageniek als een nieuwe, dodelijke drug’

Drugs Informatie en Monitoring Systeem monitort markt illegale drugs

De Nederlandse markt van illegale drugs wordt nauwlettend in de gaten gehouden met het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Niet om veilige drugs te garanderen voor gebruikers, maar om de volksgezondheid te bevorderen. Projectleider Raymond Niesink: “Lachgas en psychoactieve stoffen die nog niet onder de Opiumwet vallen, zijn nu sterk in opkomst.”

PW36 - 07-09-2018 | door Maarke Roelofs

Intoxicaties dagelijkse kost in OLVG-ziekenhuisapotheek

Inzet bij post-mortumonderzoek, drugsscreening en medicatieverificatie

Van onvoorspelbare effecten van recreatieve middelen tot monsters van crime scenes; ziekenhuisapotheker Eric Franssen ziet het allemaal langskomen in het toxicologisch laboratorium van het OLVG. “Iedereen wil in de binnenstad van Amsterdam uit zijn dak gaan. Neem Koningsdag, dan is er voor ons altijd wat te doen.”

PW36 - 07-09-2018 | door Maarke Roelofs

Giftig gevolg van kauwen op blaadjes laurierkers

Mogelijke cyanide-intoxicatie na consumptie alledaagse tuinplant

Een tiener van 16 jaar meldt zich met zijn ouders in het ziekenhuis. Hij heeft op laurierkersbladeren uit de tuin gekauwd en zijn ouders vragen zich af of dat kwaad kan. De kinderarts herinnert zich dat laurierkers mogelijk cyanide kan bevatten en raadpleegt de ziekenhuisapotheker, die een onderzoek naar de toxiciteit van laurierkers in gang zet.

PW36 - 05-09-2018 | door Daan J. Touw, Suayip Koç, Sharon Stoffers, Pauline Koopmans, Jan Willem Meints, Herman J. Woerdenbag

Onvolledig ontslagrecept: zienswijzen lopen uiteen

Ethisch dilemma: beweegredenen bij handelingsopties onder de loep

Een deugdelijk, volledig recept verkrijgen moet uitgangspunt zijn van handelen, vinden sommige apothekers. Anderen zijn vooral geïnteresseerd in het perspectief van de patiënt. Ziedaar de uiteenlopende reacties op het ethisch dilemma (PW 23) over een ontslagrecept voor fentanylpleisters waarvan enkele bladzijden ontbraken.

PW35 - 31-08-2018 | door Monique ten Brinke-van Hoof en Anno Verwey

Farmaceutische technologie zit onder de motorkap

Dertigste Anselmus Colloquium richt zich op e-farmacotherapie

Effectieve farmaceutische technologie is een onzichtbare voorwaarde voor succesvolle farmacotherapie. De toepassingen zijn verbreed van fysische chemie naar therapietrouw, doseringsgemak en drug targeting. De nieuwste technologie is de e-farmacotherapie, die centraal staat op de dertigste verjaardag van het Anselmus Colloquium.

PW35 - 31-08-2018 | door Ewoud-Jan van Hoogdalem en Raween Kalicharan

‘Praktijkonderzoek goed voor jezelf, je vak en de patiënt’

Martina Teichert roept collega’s op zich aan te sluiten bij onderzoeksnetwerken

Nu de farmaceutische praktijk snel verandert en de apotheker meer en meer gaat optreden als zorgverlener, worden richtlijnen steeds belangrijker. Praktijkonderzoek is daarbij essentieel, verzekert apotheker en onderzoeker Martina Teichert. “Zo kunnen we ons farmaceutisch handelen steeds beter onderbouwen.”

PW35 - 31-08-2018 | door Frans van den Houdt

Vernieuwd online platform voor wetenschapsartikelen NPFO

Eigen website NPFO-artikelen met verbeterde zoekfunctie en vormgeving

Bijna achthonderd artikelen staan inmiddels op de nieuwe website van het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek: NPFO.nl. Geschreven door een gemêleerd gezelschap van student tot professor. Het nieuwe online platform, losgekoppeld van KNMP.nl, geeft de lezer een nog betere toegang tot de wetenschappelijke artikelen.

PW35 - 31-08-2018 | door Maarke Roelofs

Kwart oudere patiënten met diabetes overbehandeld

Gepersonaliseerde zorg voor ouderen met diabetes mellitus type 2 wordt niet goed in de praktijk gebracht. Eén op de vier ouderen wordt te intensief behandeld met bloedglucoseverlagende middelen. Zelfs als zij zijn gevallen of een hypoglykemie hebben gehad.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Linda de Graaf

Ouders jonge SMA-patiënten leven tussen hoop en vrees

Geen vergoeding weesgeneesmiddel nusinersen voor broer en zus Tygo en Fauvé

“Een enorme tegenvaller”, noemt Daniëlle Benjamins de beslissing dat zowel haar zoon Tygo (11) als dochter Fauvé (9) niet kunnen profiteren van nusinersen, het geneesmiddel dat de progressie van hun spinale musculaire atrofie (SMA) kan stoppen. Zeker voor Fauvé is het besluit om het dure geneesmiddel niet te vergoeden, in haar ogen discutabel. “We gaan in verweer.”

PW33en34 - 17-08-2018 | door Annemiek Veelenturf

Miniziekenhuis in eigen wijk voor herstellende ouderen

Verpleegkundigen bezoeken patiënt thuis na ontslag voor begeleiding medicatie

Na een calamiteit kunnen kwetsbare ouderen in Amsterdam-Zuidoost in hun eigen wijk naar de Wijkkliniek, waar naast acute zorg ook aan conditie en snel herstel wordt gewerkt. Apotheker Tineke Roest van instellingsapotheek Farmadam controleert samen met een klinisch geriater de medicatie. “Nieuwe opnames reviewen we in een multidisciplinair overleg in de Wijkkliniek.”

PW33en34 - 17-08-2018 | door Edwin Bos

Gezocht: mentor voor gevluchte apothekers

Stichting UAF begeleidt vluchtelingen tijdens studie en loopbaan

Mohanad Mahli en Judi Abouraied ontvluchtten jaren geleden Syrië en willen in Nederland hun farmacieopleiding afmaken om hier als openbaar apotheker te kunnen werken. De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF zoekt apothekers die hen als mentor terzijde willen staan. “Ik wil continu studeren, ervaringen uitwisselen en sparren.”

PW33en34 - 17-08-2018 | door Frans van den Houdt

Inbreng patiënten waardevol voor geneesmiddelbewaking

Veelal nog weinig kennis over karakteristieken van bijwerkingen

Patiëntparticipatie is van grote waarde voor farmacovigilantie. Meldingen van patiënten dragen bij aan het tijdig vinden van nieuwe bijwerkingen. Bovendien geven patiënten een nieuwe dimensie aan geneesmiddel-bewaking door te melden wat de invloed is van bijwerkingen op het dagelijks leven. Dat concludeert Leàn Rolfes in haar proefschrift.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Leàn Rolfes en Florence van Hunsel

Bijdrage aan huisartsendeel praktijkpand blijft aftrekbaar

Apotheker heeft kosten moeten maken om omzet veilig te stellen

Na een verwijzing door de Hoge Raad heeft het Hof Amsterdam uitspraak gedaan over de btw-aftrek bij de inrichting van een praktijkpand. Daarbij had de apotheker de kosten van het huisartsendeel betaald. Het Hof heeft nu bepaald dat de apotheker deze btw mocht verrekenen en dat er geen sprake was van een relatiegeschenk of misbruik.

PW33en34 - 17-08-2018 | door Catelijne Bach en Martijn Bongers

Effect snel en onvoorspelbaar

Flucloxacilline kan voriconazolspiegel verlagen tot subtherapeutisch niveau

De Werkgroep Farmacotherapie en Geneesmiddel-informatie (WFG) vindt dat de combinatie van voriconazol met flucloxacilline moet worden vermeden. De gevolgen ervan kunnen ernstig zijn. Verhogen van de dosering voriconazol heeft in de meeste gevallen onvoldoende effect.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Brigit Wensveen en Marianne le Comte

‘Veel patiënten hebben zoveel pijn dat ze liever dood zijn’

Gebruikers antibiotica delen schokkende ervaringen op hoorzitting EMA

Chinolonen zijn klassen antibiotica die voor meer dan 120 indicaties worden voorgeschreven. Ernstige bijwerkingen nopen de veiligheids-commissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap nu om de middelen aan een serieuze review te onderwerpen. Op een publieke hoorzitting in Londen vertellen patiënten over hun ingrijpende ervaringen. “Last van een depressie en zelfmoordneigingen.”

PW31en32 - 03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Dupilumab vermindert exacerbaties bij astma

Dupilumab vermindert het aantal astma-exacerbaties bij ongecontroleerd astma. De longfunctie en de astmacontrole verbeteren eveneens. Ook bij astma­patiënten die oraal prednisolon gebruiken neemt het aantal ernstige astma-exacerbaties af, terwijl de dosis corticosteroïd kon worden verminderd.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Linda de Graaf

Twentse apothekers verenigen zich massaal in coöperatie

‘Zorgverleners in eerste lijn vragen om één aanspreekpunt voor alle apothekers’

Bijna alle apothekers in de regio Twente hebben zich verenigd in de nieuwe Coöperatie Twentse Apothekers Organisatie UA (TAO-UA). Volgens mede-oprichter Erik Mijnhardt is één regionale organisatie voor alle apothekers bittere noodzaak om te overleven in een snel veranderende eerste lijn. “We moeten niet bang zijn onze lokale belangen los te laten.”

PW31en32 - 03-08-2018 | door Edwin Bos

Streven naar hoogste standaard voor regulering geneesmiddelen

‘EMA is een van de meest transparante agentschappen binnen EU’

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) is in 1995 opgericht om ervoor te zorgen dat veilige, effectieve en goede geneesmiddelen beschikbaar en toegankelijk zijn voor patiënten in Europa. In maart 2019 verhuist het agentschap van Londen naar Amsterdam. Een reportage vanuit het hoofdkwartier in Londen.

PW31en32 - 03-08-2018 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top