Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Bewaren geneesmiddelen thuis gaat vaak niet goed

Mogelijke gevolgen voor kwaliteit en effectiviteit

Patiënten bewaren geneesmiddelen thuis vaak niet volgens de aanbevolen condities. Ook worden middelen bewaard waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Dit kan leiden tot een afname in kwaliteit en kan van invloed zijn op de veiligheid en werkzaamheid. Patiënten, apothekers, overheid en fabrikanten moeten zich gezamenlijk inspannen om deze problematiek het hoofd te bieden, stelt Niels Vlieland.

PW47 - 23-11-2018 | door N.D. Vlieland, H. Gardarsdottir, A.C.G. Egberts, M.L. Bouvy en B.J.F. van den Bemt

Wees alert op overgevoeligheid voor laxantia met psyllium

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 103 meldingen

Psylliumbevattende laxantia kunnen overgevoeligheidsreacties als conjunctivitis, rinitis en dyspneu veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de vezels. Indien dit niet wordt herkend, kunnen patiënten onnodig lang met dergelijke klachten blijven rondlopen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 103 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van Plantago ovata.

PW47 - 23-11-2018 | door Gisela Steenvoorden en Florence van Hunsel

Student ontwikkelt zich tot zelfbewuste professional

Visie op heden en toekomst van farmacotherapieopleiding

Niesko Pras hield zich aan de Rijksuniversiteit Groningen tot 1 augustus intensief bezig met de optimalisering van het farmacotherapieonderwijs. Hieronder geeft hij zijn visie op heden en toekomst van deze opleiding, samen met Nynke Schuiling-Veninga die een deel van zijn taken heeft overgenomen. “Een volgende stap is verbetering van innovatief praktijkonderzoek.”

PW47 - 23-11-2018 | door Niesko Pras en Nynke Schuiling-Veninga

Medicatie(lijst) meegeven aan een ander: visies verdeeld

Uitspraak Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg maakt discussie los

Mag een apotheker medicatie of afleverhistorie meegeven aan een ander dan de patiënt? Biedt een volmacht uitkomst? De meningen zijn verdeeld. Apotheker Raymond Kolman zet klantvriendelijkheid voorop en mijdt liever administratieve rompslomp. Advocaten Catelijne Bach en Rik Geurts vinden dat altijd toestemming van de patiënt nodig is.

PW46 - 16-11-2018 | door Raymond Kolman, Catelijne Bach en Rik Geurts

Eenrichtingsverkeer maakt plaats voor echt gesprek

Patiënt wordt actief bij consult betrokken en kan vragen stellen

Goede consultvoering houdt in dat ook de patiënt bij het gesprek betrokken wordt en vragen kan stellen over zijn medicatie. Voor dat doel wordt de richtlijn Consultvoering ontwikkeld, waarvoor eerder dit jaar een praktijktoets is uitgevoerd. Apotheek de Vriendschap in Emmen past de nieuwe gesprekstechniek nu standaard toe. “Dit kwam voor ons precies op het juiste moment.”

PW46 - 16-11-2018 | door Frans van den Houdt

Injectie voor patiënt thuis

Poliklinische apotheek pakt rol in transmurale thuiszorg

Assistenten en apothekers van de poliklinische Apotheek Poldervaart in Schiedam geven zelf subcutane injecties bij patiënten thuis. Met deze service wil apotheker Mitad Saraç het zorgaanbod verbreden. “Dat is nodig omdat steeds meer zorg verdwijnt uit de apotheek.”

PW46 - 16-11-2018 | door Edwin Bos

Tekort aan assistenten: apothekers komen in actie

‘Poliklinische apotheken beloven dertiende of veertiende maand salaris’

In veel regio’s kampen apothekers met een tekort aan apothekers­assistenten. In Amsterdam, waar vacatures maandenlang openstaan, is de situatie zelfs urgent. Opleidingen en apothekers werken inmiddels samen aan oplossingen. Zo startten een ziekenhuis en een ROC in Alkmaar onlangs een ‘derde leerweg’: assistenten opleiden in 44 weken.

PW46 - 16-11-2018 | door Edwin Bos

Miljoenen gemodificeerde cellen als levend medicijn

Veelbelovende therapie voor opgegeven leukemiepatiënten

Een 6-jarig Amerikaans meisje met acute lymfatische leukemie was ten dode opgeschreven toen ze in 2012 als eerste kind de zogenaamde CAR-therapie onderging. Nu, zes jaar later, is ze nog steeds vrij van leukemie. Dit succesverhaal biedt nieuwe perspectieven voor uitbehandelde leukemiepatiënten, maar nog niet elke patiënt geneest.

PW45 - 09-11-2018 | door Geert Westerhuis

Mirabegron + solifenacine beter bij overactieve blaas

De combinatie mirabegron en solifenacine voor de behandeling van de symptomen van een overactieve blaas wordt goed verdragen gedurende twaalf maanden. De combinatie was effectiever dan mono-therapie met één van beide middelen.

PW45 - 09-11-2018 | door Linda de Graaf

Pil zet leukemiecellen aan tot zelfmoord

Het nieuwe middel venetoclax in combinatie met immunotherapie is effectiever dan immunochemotherapie met minder bijwerkingen. “Genezen lukt nog niet, maar met de recent ontwikkelde behandelmethoden kan chronische lymfatische leukemie steeds vaker een chronische ziekte worden”, zegt hoogleraar Translationele Hematologie in het Amsterdam UMC Arnon Kater.

PW45 - 09-11-2018 | door Geert Westerhuis

Bewustwording nodig voor interactierisico’s oncolytica

Geneesmiddelinteracties bij bijna 60% van de oncologische patiënten

Oncologische patiënten gebruiken vaak veel verschillende geneesmiddelen, waardoor bij bijna 60% van hen een geneesmiddelinteractie voorkomt. Voor naar schatting 4% van de kankerpatiënten zijn geneesmiddelinteracties de doodsoorzaak. Het is daarom belangrijk dat betrokken zorgverleners voldoende kennis hebben van mogelijke risico’s.

PW45 - 09-11-2018 | door A.M. Broek, A. G. Lankheet, L. Emmer, M.C. H. Pleunis-Van Empel en K.L.L. Movig

Protocol moet patiëntenzorg bij endocriene therapie verbeteren

FPZ voor vrouwen met adjuvante therapie tegen borstkanker niet optimaal

Voor vrouwen met adjuvante endocriene therapie tegen borstkanker is een farmaceutisch zorgprotocol ontwikkeld. Voor een succesvolle toepassing van deze richtlijn voor apothekers is nauwe samenwerking met andere zorgverleners essentieel. Van belang is dat gebruikers van endocriene therapie eenduidig worden voorgelicht en eventuele klachten adequaat worden opgevolgd.

PW45 - 09-11-2018 | door Selma En-nasery, Christel Boons, Vashti Tromp, Jacqueline Hugtenburg, Inge Konings en Marjan Westerman

Gebruik TKI’s kan leiden tot milde en fatale bijwerkingen

Post-marketing volgen van tyrosinekinaseremmers is van buitengewoon belang

De groep van tyrosinekinaseremmers (TKI’s) blijft zich uitbreiden met zowel nieuwe middelen als nieuwe indicaties voor middelen die al langer op de markt zijn. Het is belangrijk deze ontwikkelingen nauwkeurig te monitoren en bijwerkingen te melden, benadrukt Bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum ontving tot dusver 420 meldingen over 799 bijwerkingen bij gebruik van TKI’s.

PW45 - 09-11-2018 | door E.K. Alting en N. Jessurun

‘Brede inzet immunotherapeutica zorgde voor nieuwe dynamiek’

Voorzitter cieBOM Ferry Eskens over ontwikkeling oncolytica

Jaarlijks buigt de commissie ter Beoordeling van Oncologische Middelen (cieBOM) zich over zo’n twintig nieuwe geneesmiddelen en behandelindicaties. Is sprake van een belangrijke farmacotherapeutische meerwaarde, dan volgt een positief advies dat in principe bindend is voor oncologen. “We staan nu aan de vooravond van combinaties van immunotherapie met chemotherapie.”

PW45 - 09-11-2018 | door Frans van den Houdt

Entresto heeft een beperkt effect op kwaliteit van leven

Factcheck: verbetert nieuw hartfalenmiddel de kwaliteit van leven?

De relatief nieuwe combinatietablet sacubitril/valsartan (Entresto) voor de behandeling van hartfalen, zou de kwaliteit van leven verbeteren als aanvulling op de standaardbehandeling bij patiënten met chronisch hart­falen. Het verschil is echter klein en de klinische relevantie en extra­poleer­baarheid van de studieresultaten zijn beperkt. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik bestempelt de factcheck daarom als: deels waar.

PW44 - 02-11-2018 | door T. Bognár, A. Lambooij en M. Dankers

Praten, lobbyen, overtuigen voor kentering in medicijnontwikkeling

Medical need staat voorop bij Fair Medicine

Het initiatief Fair Medicine, dat medical need voorop stelt bij geneesmiddelproductie, raakt op stoom. De ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen een zeldzame nierziekte is zover dat het begin 2019 kan worden getest bij mensen. Ook genees­middel­tekorten zijn in beeld: voor de productie van hydrocortison – essentieel bij bijnier­insufficiëntie, maar slecht leverbaar – zijn contacten gelegd met een producent. Directeur Hans Büller: “We gaan dit oplossen.”

PW44 - 02-11-2018 | door Annemiek Veelenturf

Nierfunctie op eerste recept

FTO-module gelanceerd voor goed gebruik van DOAC’s in de eerste lijn

Nu huisartsen ook directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) mogen voorschrijven, kan het nuttig zijn in een FTO afspraken te maken over goed gebruik van DOAC’s. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft hiervoor FTO-materiaal ontwikkeld.

PW44 - 02-11-2018 | door Cindy Reinders

Empagliflozine ook bij diabetes type 1

De SGLT-2-remmer empagliflozine verbetert de glykemische controle en verlaagt het lichaamsgewicht bij patiënten met diabetes mellitus type 1. Het aantal hypoglykemieën neemt niet toe. Bij hogere doseringen stijgt wel het risico van ketoacidose.

PW44 - 02-11-2018 | door Linda de Graaf

Medicatiebeoordeling met GheOP3S-tool veelbelovend

Overleg apotheker en arts in verpleeghuis ter optimalisatie van farmacotherapie

Een medicatiebeoordeling met de GheOP3S-tool en face to face-overleg tussen apotheker en arts resulteert in minder gebruik van potentieel ongeschikte medicijnen, blijkt uit een studie van de Universiteit Gent in een Belgisch verpleeghuis. Maar de acceptatie en implementatie van voorstellen van de apotheker kan beter, concludeert Katrien Foubert, die dit jaar de PRISMA-prijs voor beste presentatie won.

PW44 - 02-11-2018 | door Katrien Foubert

Context gezondheidsprobleem altijd relevant bij behandeling

Nieuwe blik op het Handvest van de apotheker

Om tegemoet te komen aan de opvatting dat meerdere soorten van bewijs mogelijk zijn, moet wellicht een aantal kernwaarden van het Handvest van de apotheker worden verdiept, betogen Ruud Dessing en Frits Elferink. De context van een gezondheidsprobleem is altijd relevant, de ervaring van de patiënt mag niet ontbreken.

PW44 - 02-11-2018 | door Ruud Dessing en Frits Elferink

Document acties

Back to top