Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Antilichaam verlost een derde van patiënten van migraine

Meer dan de helft van de patiënten heeft minder migrainedagen per maand

De eerste CGRP-blokker ter preventie van migraine is sinds kort beschikbaar. Nog drie andere komen eraan. Hoogleraar en neuroloog Michel Ferrari acht de monoklonale antilichamen “minimaal net zo effectief als de huidige preventieve middelen” maar vindt de “minder acute bijwerkingen” een belangrijk voordeel. Of ze op de lange termijn veilig zijn, moet worden uitgezocht.

PW49 - 07-12-2018 | door Cindy Reinders

Parkinsonisme door gebruik geneesmiddelen onderschat

Neurologische aandoening wordt onder meer veroorzaakt door valproïnezuur

Parkinsonisme is een neurologische aandoening die verschillende oorzaken kan hebben, zoals de ziekte van Parkinson en genees­middelgebruik. Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot 20 augustus 226 meldingen van parkinsonisme door het gebruik van onder meer valproïnezuur, metoclopramide, risperidon en haloperidol.

PW49 - 07-12-2018 | door Annet van Erp-van Boekel

Game changer in onderzoek hersenen bij Dravetsyndroom

Materiaal van patiënten met epilepsiesyndroom vormt basis van hersencelkweken

De techniek om stamcellen te differentiëren naar hersencellen, hebben Radboudumc-onderzoekers Hans van Bokhoven en Nael Nadif Kasri goed in de vingers. Hiermee speuren ze naar het juiste geneesmiddel voor de individuele epilepsiesyndroompatiënt. “Dat we nu epilepsie bekijken was een beetje toeval.”

PW49 - 07-12-2018 | door Maarke Roelofs

‘Bij multiple sclerose sneller en agressiever toeslaan’

Pleidooi om de behandeling bij MS in een vroeger stadium te starten

Sommige MS-patiënten functioneren na dertig jaar nog steeds goed, anderen zitten binnen een paar jaar in een rolstoel. Bij de diagnose is het beloop van de ziekte moeilijk te voorspellen. MS-hoogleraar Rogier Hintzen verwacht de komende jaren betere testen, maar pleit vooral voor eerder starten met behandelen en vroeger inzetten van meer effectieve middelen.

PW49 - 07-12-2018 | door Geert Westerhuis 1 reactie

Combinatietherapie effectief bij abnormaal littekenweefsel

Triamcinolonacetonide + verapamil biedt uitkomst voor optimaal herstel

Littekenvorming is in de dermatologie onderdeel van de dagelijkse praktijk. Hoewel littekens vaak als hinderlijk worden ervaren, geldt dit nog meer voor hypertrofische littekens en keloïden. Naast de reguliere behandeling met triamcinolonacetonide (Kenacort), is een combinatietherapie met verapamil mogelijk ook effectief.

PW48 - 30-11-2018 | door Hinke Siebinga, Ramon Contrucci en Tjalling van der Schors

Verlichting klachten na gesprek

Na enige terughoudendheid is patiënt blij met ingrijpen apotheker

Meneer M is elke dag duizelig en heeft al ruim dertig jaar diarree. Tijdens een medicatiegesprek met de apotheker blijkt dat de klachten komen door gebruik van enalapril (duizeligheid) en colchicine (diarree), die in overleg met de huisarts worden gestopt.

PW48 - 30-11-2018 | door Toine Seesing en Valérie Meijvis

Twijfels bij massale omzetting naar hoge dosis vitamine D

Zorgverzekeraars vergoeden per 1 januari niet langer lage dagdosis

Het massaal omzetten van patiënten met een lage dagdosering vitamine D (800 IE) naar hoge maanddoseringen (25.000-100.000 IE) voor preventie is ongewenst vanwege ernstige twijfels over de klinische effectiviteit. Toch is een verschuiving van een lage dagdosis naar een hoge maand­dosis vitamine D te verwachten, omdat per 1 januari 2019 de lage dosis niet meer wordt vergoed door zorgverzekeraars.

PW48 - 30-11-2018 | door J.R.B.J. Brouwers, E.N. van Roon en W. Knol

‘We scheppen rust door zorg en logistiek te scheiden’

Handen vrij voor patiëntenzorg in Pharmium-apotheken in Drachten

Om ruimte te creëren voor zorg hebben de vier apotheken van Pharmium Apothekers in Drachten zorg gescheiden van logistieke processen en gebundeld in een nieuwe vestiging. Apothekersassistenten in de zorgapotheken kunnen zich focussen op voorlichting en begeleiding van patiënten. “Onze apotheken zijn omgevormd tot één organisatie.”

PW48 - 30-11-2018 | door Edwin Bos

Grote verschillen in kosten onderzoek geneesmiddelen

Klinische studies voor het registreren van een geneesmiddel zijn duurder als het effect van het nieuwe middel klein is of als er al een effectief middel beschikbaar is. Onderzoeken naar nieuwe middelen met een groter klinisch voordeel kunnen wel tegen relatief lage kosten worden uitgevoerd.

PW48 - 30-11-2018 | door Linda de Graaf

P-gp-inductor bij digoxine: let op

Monitoring digoxinespiegel gewenst bij starten/staken P-gp-inductor

De Werkgroep Farmacotherapie en Geneesmiddelinformatie (WFG) vindt dat bij toevoegen van een P-glycoproteïne (P-gp)-inductor aan digoxine het klinisch effect van digoxine moet worden gemonitord. De spiegel van digoxine kan dalen.

PW48 - 30-11-2018 | door Minke Kranenborg en Annemarie Heersche

Duale plaatjesremming kan vaak korter duren

Na plaatsing van een drug-eluting stent na een myocardinfarct is limiteren van dubbele plaatjesremming – dual antiplatelet therapy (DAPT) – tot zes maanden niet inferieur aan twaalf maanden DAPT, als patiënten na de eerste zes maanden geen cardiovasculair event hebben gehad.

PW47 - 23-11-2018 | door Linda de Graaf

Patiëntkenmerken sturen keus

Kiezen DOAC: aanbevelingen op basis van vier klinische trails

Het in PW 38 gepubliceerde stroomschema voor keuze DOAC bij niet-valvulair atriumfibrilleren is alleen zinvol voor een zeer selecte groep patiënten, betogen Rianne van den Ham en Joris Komen. “Zij zijn niet representatief voor de meerderheid van patiënten met atriumfibrilleren.”

PW47 - 23-11-2018 | door Rianne van den Ham en Joris Komen

Uitwisselen eGFR onder de loep

Controle nierfunctie vereist bij NSAID voor oudere

Wanneer is controle van de nierfunctie noodzakelijk en welke factoren kunnen een eGFR-waarde beïnvloeden? Huisartsen en apothekers kunnen met die vragen aan de slag met de nieuwe FTO-module Chronische Nierschade.

PW47 - 23-11-2018 | door Cindy Reinders

Overtuiging patiënt valt positief te beïnvloeden

Voorkom nocebo-effect extra aandacht nodig bij geneesmiddelsubstitutie

Apothekers, patiënten en zorgverzekeraars zijn relatief onbekend met het nocebo-effect, terwijl wetenschappelijk bewijs laat zien dat zeker de helft van de placebogebruikers in klinisch onderzoek last heeft van bijwerkingen. Hieraan moet dan ook extra aandacht worden geschonken bij geneesmiddelsubstitutie. “Schep een positief verwachtingspatroon.”

PW47 - 23-11-2018 | door Harm Geers

Bewaren geneesmiddelen thuis gaat vaak niet goed

Mogelijke gevolgen voor kwaliteit en effectiviteit

Patiënten bewaren geneesmiddelen thuis vaak niet volgens de aanbevolen condities. Ook worden middelen bewaard waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Dit kan leiden tot een afname in kwaliteit en kan van invloed zijn op de veiligheid en werkzaamheid. Patiënten, apothekers, overheid en fabrikanten moeten zich gezamenlijk inspannen om deze problematiek het hoofd te bieden, stelt Niels Vlieland.

PW47 - 23-11-2018 | door N.D. Vlieland, H. Gardarsdottir, A.C.G. Egberts, M.L. Bouvy en B.J.F. van den Bemt

Wees alert op overgevoeligheid voor laxantia met psyllium

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 103 meldingen

Psylliumbevattende laxantia kunnen overgevoeligheidsreacties als conjunctivitis, rinitis en dyspneu veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de vezels. Indien dit niet wordt herkend, kunnen patiënten onnodig lang met dergelijke klachten blijven rondlopen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 103 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van Plantago ovata.

PW47 - 23-11-2018 | door Gisela Steenvoorden en Florence van Hunsel

Student ontwikkelt zich tot zelfbewuste professional

Visie op heden en toekomst van farmacotherapieopleiding

Niesko Pras hield zich aan de Rijksuniversiteit Groningen tot 1 augustus intensief bezig met de optimalisering van het farmacotherapieonderwijs. Hieronder geeft hij zijn visie op heden en toekomst van deze opleiding, samen met Nynke Schuiling-Veninga die een deel van zijn taken heeft overgenomen. “Een volgende stap is verbetering van innovatief praktijkonderzoek.”

PW47 - 23-11-2018 | door Niesko Pras en Nynke Schuiling-Veninga

Medicatie(lijst) meegeven aan een ander: visies verdeeld

Uitspraak Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg maakt discussie los

Mag een apotheker medicatie of afleverhistorie meegeven aan een ander dan de patiënt? Biedt een volmacht uitkomst? De meningen zijn verdeeld. Apotheker Raymond Kolman zet klantvriendelijkheid voorop en mijdt liever administratieve rompslomp. Advocaten Catelijne Bach en Rik Geurts vinden dat altijd toestemming van de patiënt nodig is.

PW46 - 16-11-2018 | door Raymond Kolman, Catelijne Bach en Rik Geurts

Eenrichtingsverkeer maakt plaats voor echt gesprek

Patiënt wordt actief bij consult betrokken en kan vragen stellen

Goede consultvoering houdt in dat ook de patiënt bij het gesprek betrokken wordt en vragen kan stellen over zijn medicatie. Voor dat doel wordt de richtlijn Consultvoering ontwikkeld, waarvoor eerder dit jaar een praktijktoets is uitgevoerd. Apotheek de Vriendschap in Emmen past de nieuwe gesprekstechniek nu standaard toe. “Dit kwam voor ons precies op het juiste moment.”

PW46 - 16-11-2018 | door Frans van den Houdt

Injectie voor patiënt thuis

Poliklinische apotheek pakt rol in transmurale thuiszorg

Assistenten en apothekers van de poliklinische Apotheek Poldervaart in Schiedam geven zelf subcutane injecties bij patiënten thuis. Met deze service wil apotheker Mitad Saraç het zorgaanbod verbreden. “Dat is nodig omdat steeds meer zorg verdwijnt uit de apotheek.”

PW46 - 16-11-2018 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top