Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Achtergrond

Beter leven voor obese patiënt na een bariatrische ingreep

Extra eisen aan farmacotherapie na maagverkleining

Voor patiënten die het ondanks dieet of leefstijlaanpassingen niet lukt af te vallen, is bariatrische chirurgie een behandeloptie. Levensverwachting en kwaliteit van leven nemen toe en comorbiditeiten verbeteren, constateert promovendus Jan Peter Yska, die onderzoek deed naar optimale farmacotherapie na een dergelijke operatie. “Gebruik van NSAID’s dient te worden vermeden.”

PW03 - 19-01-2018 | door Jan Peter Yska

Onderscheid tussen vormen van (over)gewicht van belang

Bepaling van geneesmiddeldoseringen bij obese adolescenten

Meer farmacokinetiekstudies (PK) zijn nodig om wetenschappelijk onderbouwde doseerrichtlijnen voor obese kinderen te kunnen opstellen. Voor deze toekomstige PK-analyses kan het ‘overgewicht covariaten model’ worden gebruikt: een splitsing maken tussen gewicht ten gevolge van groei en ontwikkeling en gewicht door overgewicht, stelt Anne van Rongen in haar proefschrift.

PW03 - 19-01-2018 | door Anne van Rongen

‘De gastric bypass is een hulpmiddel, geen oplossing’

Laura Vogelesang raakte 45 kilo kwijt door maagverkleining

Door een chronisch gebrek aan stabiliteit in haar leven at Laura Vogelesang op een bepaald moment vooral junkfood, waardoor haar gewicht opliep tot 125 kilo. Diëten hielp niet, een laparoscopische Roux-en-Y-gastric bypass wel. “Je wordt onzichtbaarder als je maar tachtig kilo weegt.”

PW03 - 19-01-2018 | door Frans van den Houdt

‘Lokale’ corticosteroïden als verborgen dikmakers

Geneesmiddelen met gewichtsverhogend effect gooien de handrem op afvallen

Dat middelen die alleen lokaal zouden werken, ook systemisch gewichtstoename kunnen veroorzaken, ziet hoogleraar Liesbeth van Rossum in de dagelijkse praktijk. Patiënten komen naar het Centrum Gezond Gewicht en krijgen naast leefstijladvies een behandeling op maat. “Het verschil met licht overgewicht is dat het viscerale vetweefsel bij obesitas ‘ziek’ is.”

PW03 - 19-01-2018 | door Maarke Roelofs

‘Lipofiel middel altijd hoger doseren, te simpel gedacht’

Geneesmiddeleffect bij patiënten met obesitas moeilijk te voorspellen

De juiste dosis vinden voor een patiënt met morbide obesitas, hangt af van verschillende eigenschappen van het geneesmiddel én van de vele fysiologische veranderingen die optreden door obesitas. Daarbij speelt ook de duur van obesitas mee. Ziekenhuisapothekers Catherijne Knibbe en Desirée Burgers laten zien hoe complex het is, ook na bariatrische chirurgie.

PW03 - 19-01-2018 | door Cindy Reinders

Slim sms’je helpt kind op tijd ICS-inhalatie te nemen

Jonge astmapatiënten therapietrouwer dankzij elektronische monitoring

Therapieontrouw staat bij veel kinderen een goede astmabehandeling in de weg. Actief opsporen van therapieontrouwe patiënten, elektronisch monitoren van inhalatietherapie en het gericht versturen van herinneringsberichten kan de therapietrouw helpen verbeteren, concludeert Erwin Vasbinder op basis van zijn promotieonderzoek.

PW01/02 - 12-01-2018 | door Erwin Vasbinder

Claim bloedplasma mist nuance

Alle geneesmiddelen in Nederland voldoen aan strenge regelgeving

Cees Smit en Annemarie de Knecht-van Eekelen stellen dat het gebruik van bloedplasmaproducten van betaalde Amerikaanse donors niet zonder risico is (PW 48, 2017). Dit strookt niet met de feiten, beweert Jan Bult, die vindt dat ongenuanceerde claims moeten ophouden.

PW01/02 - 12-01-2018 | door Jan Bult

‘Scholing moet energiebron zijn waaruit betere zorg vloeit’

Sharon Schouten deed promotieonderzoek onder apothekers naar motivatie

Het huidige nascholingssysteem moet op de schop, vindt Sharon Schouten. Het is te veel een eenheidsworst, die de motivatie van de deelnemers niet ten goede komt. “Life long learning moet net als communiceren en samenwerken een competentie worden voor apothekers.”

PW01/02 - 12-01-2018 | door Frans van den Houdt

Energie door Sardijnse wijnen

Apotheker Elaine Lie-Kwie-ten Berge handelt in wijn

Wijnen van het Italiaanse eiland Sardinië zijn goed tegen ouderdom, en nog lekker ook, vertelt apotheker Elaine Lie-Kwie-ten Berge, die als hobby een wijnhandel runt in hartje Den Haag. “Apothekers houden wel van een glaasje.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Frans van den Houdt

‘Yoga is heilzaam voor ouderen en voor mijzelf’

Iris den Hollander-van Damme volgde een opleiding ontspanningstherapie

Naast haar werk in de apotheek geeft apotheker en ontspannings-therapeut Iris den Hollander-van Damme yogales aan ouderen. Zo houdt ze haar leven goed in balans en helpt ze ouderen meer controle te krijgen over hun lichaam. “Ouderen leren de grenzen kennen van hun eigen bewegingen, waardoor ze minder snel vallen.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Edwin Bos

Gelukzalig gebak

Lemon curd cheesecake brengt smaakpapillen in beroering

Ze is een onvervalste zoetekauw. Taarten maken is daarom favoriet in de keuken van Mariska van Laarhoven, waarbij ze vooraf alle ingrediënten – “als een apotheker” – nauwkeurig afweegt en klaarzet. “Daarna wordt het een chaos.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

‘Altijd goed als je brein zich even focust op plezier’

Hobby’s belangrijk om werkdruk te verlichten en burn-out te voorkomen

Het risico van burn-out heeft te maken met het perfectionisme dat zorgverleners zoals apothekers eigen is, weet psychotherapeut Carien Karsten. Door een hobby of vrijwilligerswerk focust je brein zich op plezierige dingen, kun je je stress managen en een burn-out voorkomen. “Als je aan het bergbeklimmen bent, kun je niet tegelijk piekeren.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Frans van den Houdt

‘Observeren, interpreteren en opslaan, zo ga je dementie tegen’

Georgette Hage-Noël blikt terug op indrukwekkende carrière in de farmacie

De grande dame van de farmacie mogen we haar toch wel noemen, de 96-jarige Georgette Hage-Noël. Ze speelde een belangrijke rol in het euthanasiedebat en stond aan de wieg van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en Pharmacie en Ontwikkelingssamenwerking (P&O). Aan het eind van het jubileumjaar blikt ze terug. “Er is zoveel te doen voor apothekers.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Frans van den Houdt

FunCake wondertjes

Minitaartjes met kleurige meringue-botercrème

Dat haar FunCakes feitelijk halffabrikaten zijn, deert haar geenszins. Marlieke Sonnenberg creëert, met wat hulp van het Informatorium Medicamentorum, wondertjes die menig kinderfuif of babyshower opvrolijken. “Zo’n cadeautje is persoonlijk.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

Met de kop in de wind

De tactiek van het wielrennen door de ogen van de fietsende apotheker

Deelname aan de Tour for Life maakte dat poliklinisch apotheker Renske Hebing zich aansloot bij wielerclub CS030 om wedstrijden te gaan rijden. “Flink doorfietsen en het spel spelen, dat ligt mij wel.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Maarke Roelofs

Of je worst lust

Anderhalve meter varkensdarm gevuld met wilde eend

Stoer en avontuurlijk is het recept van Justine van Tongeren. Maar liefst anderhalve meter varkensdarm – fris uitgespoeld met water – vormt het omhulsel van haar wildworst gevuld met eend. Wie een hap neemt, ervaart een smaakexplosie.

PW51/52 - 22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

‘Zo bijzonder hoe gastvrij en blij deze mensen zijn’

Directeur 24-uursapotheek ook actief als vrijwilliger voor weeskinderen in Mali

Apotheker Karin Mooren wilde “zijn werk en liefde voor Afrika voorzetten”. Na het overlijden van haar partner richtte zij – achttien jaar geleden – samen met vrienden en familieleden een stichting op, die tot op de dag van vandaag weeskinderen in Mali financieel steunt om ze een betere toekomst te bieden.

PW51/52 - 22-12-2017 | door Cindy Reinders

Afgewogen smaken

Het contrast tussen een volzoet peertje en luchtige sabayon

Koken is voor Rik van der Meer een manier om iets van zichzelf te geven. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar zorgvuldig afgewogen smaken. “Met een saus – fonds maken, wijn selecteren, inkoken – kan ik een dag bezig zijn.”

PW51/52 - 22-12-2017 | door Annemiek Veelenturf

Medicatie voor borstkanker, spierziekte en reuma ‘bekroond’

Eerste geneesmiddel goedgekeurd voor zeldzame spierziekte

Nieuwe behandelopties voor patiënten met reuma en borstkanker, en een eerste geneesmiddel – met zeer bijzonder werkingsmechanisme – voor kinderen met spinale musculaire atrofie, zijn uitgeroepen tot de meest innovatieve en klinisch relevante nieuwe geneesmiddelen van 2017. Leden van de NPFO-redactieraad vormden de jury.

PW51/52 - 22-12-2017 | door Cindy Reinders

Leer motivaties en talenten kennen van medewerkers

Een-op-eengesprekken sleutel naar verbetering kwaliteit zorgverlening

Investeren in eigen personeel gaat verder dan het volgen van cursussen: dat vraagt om een cultuuromslag waarbij leren centraal staat. Drie apothekers vertellen hoe zij door onder meer een-op-eengesprekken met medewerkers, feedbacktrainingen en het selecteren op leergierigheid continu werken aan een gemotiveerd en ondernemend apotheekteam.

PW50 - 15-12-2017 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top